Wspaniały przepis na bardzo pyszne i puszyste amerykańskie placuszki. Smaczne , proste i tanie podawane na śniadanie, kolacje a także lunch. Można podawać np. z jogurtem ,miodem lub innym ulubionym sosem. Wypróbujcie sami.
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 średnie jajka
- 2 łyżki cukru drobnrgo lub pudru
- 3 łyżki roztopionego masła
- pół łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jogurt mieszamy z sodą i odstawiamy.
- Do przygotowanej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy chwilę na gładką masę. (około 1 minuty)
- Następnie dodajemy roztopione, przestudzone masło i trochę ciepłe mleko.
- Do całości dodajemy jogurt wymieszany z sodą. Dokładnie mieszamy ,aby wszystkie składniki się połączyły. Jeżeli ciasto wyjdzie trochę rzadkie, a chcemy , aby placki były grubsze i wyższe to można dodać jeszcze łyżkę przesianej mąki i wymieszać. Ciasto odstawiamy na około 5 minut.
- Rozgrzewamy suchą patelnię. Na średnio rozgrzanej patelni kładziemy porcję ciasta na grubość koło 0,5 cm. Smażymy do chwili, aż zaczną się tworzyć bąbelki.
- Przewracamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia. Polewamy ulubionym sosem z czekolady, frużeljną, miodem, dżemem lub bitą śmietaną.
