Menu Zamknij

Sernik na zimno

Sernik na zimno. Delikatny, kremowy rozpływający się w ustach poczęstunek na wyjątkowe okazje. Niesamowicie pyszny deserek, a na dodatek bez pieczenia. Serdecznie polecam.

Składniki:

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 50 g roztopionego masła
  • 80 g kakaowych ciastek

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g sera sernikowego zmielonego
  • 250 g śmietanki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 10 g żelatyny

DODATKOWO:

  • galaretka o smaku np. owoców leśnych lub inna ulubiona

Wykonanie:

  1. Sery powinny mieć temperaturę pokojową. Natomiast śmietanka 30% dość mocno schłodzona.
  2. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostudzenia. Herbatniki mocno kruszymy. do pokruszonych dodajemy masło i razem mieszamy.
  3. Tortownicę o wym. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i na dno wykładamy ciasteczka. Dociskamy i wstawiamy do lodówki.
  4. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, ale tylko tyle żeby ją przykryć. Odstawiamy , aż żelatyna napęcznieje.
  5. Oby dwa sery przekładamy do naczynia, dodajemy cukier puder i miksujemy chwilę do uzyskania gładkiej masy.
  6. Następnie do garnuszka wlewamy 3 łyżki śmietanki 30% i dodajemy do niej napęczniałą już żelatynę. Następnie na palniku podgrzewamy do momentu, aby żelatyna się rozpuściła. ( Nie wolno jej zagotować)
  7. Do rozpuszczonej już żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy serowej i mieszamy.
  8. Ponownie dodajemy 2 łyżki masy serowej i mieszamy. W ten sposób hartujemy masę, aby nie było grudek.
  9. Przygotowaną żelatynę dodajemy do reszty masy serowej i miksujemy.
  10. W innej misce ubijamy śmietankę 30% na sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
  11. Masę wylewamy na ciemny spód. Przekładamy do lodówki, aby masa stężała.
  12. Na schłodzoną już masę serową wylewamy tężejącą galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki celem całkowitego stężenia. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *