Sernik na zimno. Delikatny, kremowy rozpływający się w ustach poczęstunek na wyjątkowe okazje. Niesamowicie pyszny deserek, a na dodatek bez pieczenia. Serdecznie polecam.
Składniki:
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 50 g roztopionego masła
- 80 g kakaowych ciastek
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g sera sernikowego zmielonego
- 250 g śmietanki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 10 g żelatyny
DODATKOWO:
- galaretka o smaku np. owoców leśnych lub inna ulubiona
Wykonanie:
- Sery powinny mieć temperaturę pokojową. Natomiast śmietanka 30% dość mocno schłodzona.
- Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostudzenia. Herbatniki mocno kruszymy. do pokruszonych dodajemy masło i razem mieszamy.
- Tortownicę o wym. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i na dno wykładamy ciasteczka. Dociskamy i wstawiamy do lodówki.
- Żelatynę zalewamy odrobiną wody, ale tylko tyle żeby ją przykryć. Odstawiamy , aż żelatyna napęcznieje.
- Oby dwa sery przekładamy do naczynia, dodajemy cukier puder i miksujemy chwilę do uzyskania gładkiej masy.
- Następnie do garnuszka wlewamy 3 łyżki śmietanki 30% i dodajemy do niej napęczniałą już żelatynę. Następnie na palniku podgrzewamy do momentu, aby żelatyna się rozpuściła. ( Nie wolno jej zagotować)
- Do rozpuszczonej już żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy serowej i mieszamy.
- Ponownie dodajemy 2 łyżki masy serowej i mieszamy. W ten sposób hartujemy masę, aby nie było grudek.
- Przygotowaną żelatynę dodajemy do reszty masy serowej i miksujemy.
- W innej misce ubijamy śmietankę 30% na sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Masę wylewamy na ciemny spód. Przekładamy do lodówki, aby masa stężała.
- Na schłodzoną już masę serową wylewamy tężejącą galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki celem całkowitego stężenia. Smacznego.
