Menu Zamknij

Bitki wołowe w sosie pieczarkowym

Kruche, soczyste i aromatyczne bitki w aksamitnym w sosie pieczarkowym. Przepis jest niezwykle prosty, a bitki są bardzo smaczne i przepełnione grzybowym aromatem. W sam raz na obiadek niedzielny dla całej rodzinki. Serdecznie polecam.

Składniki:

  • 500g udźca wołowego
  • 2 cebule
  • 350 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Wołowinę kroimy w plastry o grubości 1 cm. Plastry pokroić na mniejsze. Za pomocą tłuczka delikatnie rozbijamy mięso.
  2. Bitki doprawiamy pieprzem i podsmażamy na głębszej patelni na gorącym gorącym oleju z obu stron. Podsmażone mięso odstawiamy. Tłuszczu po podsmażeniu mięsa nie wylewamy.
  3. Kroimy pieczarki w plastry’. Marchewkę kroimy półplasterki. Czosnek drobniej siekamy.
  4. Pieczarki podsmażamy na tej samej patelni z pozostałym tłuszczem, na którym smażyliśmy mięso. Chwilę pieczarki podsmażamy do lekkiego zarumienienia. Mieszamy.
  5. Następnie na patelnię z pieczarkami dodajemy cebulę. i jeszcze chwilę podsmażamy. Wszystko co nam się przylepiło na spodzie patelni puści i dzięki temu będzie lepszy sos.
  6. Następnie na patelnię dorzucamy pół łyżki koncentratu pomidorowego i chwilkę jeszcze smażymy.
  7. Po tym czasie dodajemy świeży pieprz i sól do smaku. Dodajemy również 2 liście laurowe i 4 ziarnka ziela angielskiego. Mieszamy. Następnie dorzucamy czosnek i podsmażamy pół minuty. Do całości dodajemy 2 łyżki mąki pszennej podsmażamy chwilę mieszając.
  8. Po tym czasie dodajemy czubatą łyżkę masła i wszystko mieszamy.
  9. Przygotowujemy rondel, Wkładamy podsmażone mięso i całą zawartość patelni.
  10. Dolewamy około 0,5 litra bulionu.
  11. Wrzucamy do całości marchew i mięso.
  12. Dusimy pod lekko uchyloną pokrywą, aż mięso będzie miękkie. ( Może to być około 1 godziny) Można w czasie duszenia dodać bulionu, w zależności od gęstości sosu. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *