Kruche, soczyste i aromatyczne bitki w aksamitnym w sosie pieczarkowym. Przepis jest niezwykle prosty, a bitki są bardzo smaczne i przepełnione grzybowym aromatem. W sam raz na obiadek niedzielny dla całej rodzinki. Serdecznie polecam.
Składniki:
- 500g udźca wołowego
- 2 cebule
- 350 g pieczarek
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- pół łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Wołowinę kroimy w plastry o grubości 1 cm. Plastry pokroić na mniejsze. Za pomocą tłuczka delikatnie rozbijamy mięso.
- Bitki doprawiamy pieprzem i podsmażamy na głębszej patelni na gorącym gorącym oleju z obu stron. Podsmażone mięso odstawiamy. Tłuszczu po podsmażeniu mięsa nie wylewamy.
- Kroimy pieczarki w plastry’. Marchewkę kroimy półplasterki. Czosnek drobniej siekamy.
- Pieczarki podsmażamy na tej samej patelni z pozostałym tłuszczem, na którym smażyliśmy mięso. Chwilę pieczarki podsmażamy do lekkiego zarumienienia. Mieszamy.
- Następnie na patelnię z pieczarkami dodajemy cebulę. i jeszcze chwilę podsmażamy. Wszystko co nam się przylepiło na spodzie patelni puści i dzięki temu będzie lepszy sos.
- Następnie na patelnię dorzucamy pół łyżki koncentratu pomidorowego i chwilkę jeszcze smażymy.
- Po tym czasie dodajemy świeży pieprz i sól do smaku. Dodajemy również 2 liście laurowe i 4 ziarnka ziela angielskiego. Mieszamy. Następnie dorzucamy czosnek i podsmażamy pół minuty. Do całości dodajemy 2 łyżki mąki pszennej podsmażamy chwilę mieszając.
- Po tym czasie dodajemy czubatą łyżkę masła i wszystko mieszamy.
- Przygotowujemy rondel, Wkładamy podsmażone mięso i całą zawartość patelni.
- Dolewamy około 0,5 litra bulionu.
- Wrzucamy do całości marchew i mięso.
- Dusimy pod lekko uchyloną pokrywą, aż mięso będzie miękkie. ( Może to być około 1 godziny) Można w czasie duszenia dodać bulionu, w zależności od gęstości sosu. Smacznego.