Dziś mam ciekawą propozycje dla wszystkich, którzy uwielbiają zapiekanki. Zapiekane brokuły w połączeniu ze smacznym sosem beszamelowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Danie może być podawane jako1 dodatek do obiadu, a także jako lekki, samodzielny posiłek. Wypróbujcie sami.
Składniki:
- 1 większy brokuł
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- około 90 g tartej mozzarelli lub innego żółtego sera
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 2 pełne łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Brokuła dzielimy na różyczki. Przekładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 3-4 minuty. Odcedzamy.
- Na małym palniku roztapiamy masło. Do roztopionego masła dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy mleko. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż do zagotowania i zgęstnienia.
- Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku.
- Przygotowujemy naczynie żaroodporne i smarujemy lekko masłem.
- Układamy brokuła. Czosnek przeciśnięty przez praskę dodajemy do brokuła.
- Całość polewamy przygotowanym sosem beszamelowym. Na wierzchu posypujemy starty ser.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do180. st.C tak około 20-25 minut. Smacznego.