Menu Zamknij

Brokuły pod beszamelem

Dziś mam ciekawą propozycje dla wszystkich, którzy uwielbiają zapiekanki. Zapiekane brokuły w połączeniu ze smacznym sosem beszamelowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Danie może być podawane jako1 dodatek do obiadu, a także jako lekki, samodzielny posiłek. Wypróbujcie sami.

Składniki:

  • 1 większy brokuł
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • około 90 g tartej mozzarelli lub innego żółtego sera
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 pełne łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Brokuła dzielimy na różyczki. Przekładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 3-4 minuty. Odcedzamy.
  2. Na małym palniku roztapiamy masło. Do roztopionego masła dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy mleko. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż do zagotowania i zgęstnienia.
  3. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i smarujemy lekko masłem.
  5. Układamy brokuła. Czosnek przeciśnięty przez praskę dodajemy do brokuła.
  6. Całość polewamy przygotowanym sosem beszamelowym. Na wierzchu posypujemy starty ser.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do180. st.C tak około 20-25 minut. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *