Fantastyczne ciasto makowo- kokosowe, które urzeka Wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem. Pyszne ciasto kokosowe przełożone aksamitnym kremem to prawdziwy strzał dla podniebienia. Przepis na ciasto dostałam od córki i powiem, że okazał się rewelacyjny.
Składniki:
SKŁADNIKI NA BLATY MAKOWE:
- 8 białek
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki suchego maku
- 1 szklanka maku
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM KOKOSOWY:
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 żółtko
- 200 g masła
DODATKOWO:
- płatki kokosowe
Wykonanie:
- Przygotowujemy ciasto makowe. W tym celu roztapiamy masło i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Same białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno.
- Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy ostudzone masło i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Po tym czasie dodajemy mak i delikatnie mieszamy łyżką.
- Ciasto dzielimy na pół. Pieczemy dwa blaty. Przekładamy do dwóch blaszek o wymiarach 23x38cm. wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
- Przygotowujemy krem kokosowy. Zagotowujemy 1 szklankę mleka z cukrem. W drugiej szklance mleka rozprowadzamy mąkę, wiórki kokosowe i żółtko.
- Mieszaninę przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż powstanie budyń. Następnie pozostawiamy do wystudzenia.
- Masło w temperaturze pokojowej ucieramy. Do masła dodajemy łyżka po łyżce zimny budyń i ucieramy ,aż mas będzie jednolita.
- Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu. Na krem wykładamy drugi blat i smarujemy drugą połową kremu. Ciasto posypujemy wiórkami. Smacznego.