Menu Zamknij

Ciasto makowo- kokosowe

Fantastyczne ciasto makowo- kokosowe, które urzeka Wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem. Pyszne ciasto kokosowe przełożone aksamitnym kremem to prawdziwy strzał dla podniebienia. Przepis na ciasto dostałam od córki i powiem, że okazał się rewelacyjny.

Składniki:

SKŁADNIKI NA BLATY MAKOWE:

  • 8 białek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 1 szklanka maku
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM KOKOSOWY:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 200 g masła

DODATKOWO:

  • płatki kokosowe

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy ciasto makowe. W tym celu roztapiamy masło i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Same białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno.
  2. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy ostudzone masło i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Po tym czasie dodajemy mak i delikatnie mieszamy łyżką.
  3. Ciasto dzielimy na pół. Pieczemy dwa blaty. Przekładamy do dwóch blaszek o wymiarach 23x38cm. wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
  4. Przygotowujemy krem kokosowy. Zagotowujemy 1 szklankę mleka z cukrem. W drugiej szklance mleka rozprowadzamy mąkę, wiórki kokosowe i żółtko.
  5. Mieszaninę przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż powstanie budyń. Następnie pozostawiamy do wystudzenia.
  6. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy. Do masła dodajemy łyżka po łyżce zimny budyń i ucieramy ,aż mas będzie jednolita.
  7. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu. Na krem wykładamy drugi blat i smarujemy drugą połową kremu. Ciasto posypujemy wiórkami. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *