Menu Zamknij

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Klasyczna polska zupka, jedna z pyszniejszych zup. Kapuśniaczek gotowany na żeberkach to najlepszy przepis. Nasza ulubiona zupka, wyrazista w smaku, bardzo smaczna i sycąca. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • około 1 kg żeberek wieprzowych
  • 150 g surowego boczku wędzonego
  • około 600 g kapusty kiszonej po odsączeniu soku
  • 1 szklanka soku z odciśniętej kapusty
  • około 2,5 litra zimnej wody
  • 3 małe liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • kawałek selera
  • por około 100g
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 średnia cebula
  • 4 średnie ziemniaczki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

Wykonanie:

  1. Żeberka zalewamy wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu ściągamy szumowiny. Zmniejszamy płomień na mały. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy tak około 60 minut.
  2. Po tym czasie, gdy mięso miękkie oddzielamy kości, aby w garnku było same mięsko.
  3. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kosteczkę. Por siekamy w półplasterki. Cebulkę również kroimy w w drobną kosteczkę.
  4. Boczek kroimy w kosteczkę o boku około0,5 cm.
  5. Większą patelnię rozgrzewamy i wrzucamy boczek i smażymy, aż się zarumieni i wytopi się tłuszcz. Do boczku dodajemy cebulkę, smażymy do zeszklenia.
  6. Dalej na patelnie przekładamy pokrojone warzywa i smażymy wszystko około 5 minut.
  7. Całą zawartość wrzucamy do wywaru z mięsem, który gotował się 1 godzinę. Całość z mięsem i warzywami gotujemy około 10 minut. Ziemniaki pokrojone w kostkę dorzucamy do garnka i gotujemy dalej około 20-25 minut, aż ziemniaczki będą miękkie.
  8. Kiszoną kapustę odciśniętą z soku szatkujemy na mniejsze kawałeczki. Kapustę trochę podsmażamy na tej samej patelni, co smażyły się warzywa i boczek. Smażymy ją około 3 minuty i przekładamy ją do wywaru.
  9. Następnie dodajemy majeranek i gotujemy dalej około 20 minut. Po tym czasie zupę doprawiamy solą i wlewamy sok wyciśnięty z kapusty. Gotujemy wszystko jeszcze około 5 minut. Na koniec smakujemy i ewentualnie solimy i dodajemy mielony pieprz do smaku. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *