Schab w wersji cygańskiej to ciekawe urozmaicenie tradycyjnego kotleta. Smaczna propozycja na obiadek dla całej rodzinki. Zapiekane kotlety w towarzystwie warzyw są przepyszne, aromatyczne, wręcz same rozpływają się w ustach. Serdecznie polecam.
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego bez kości
- 250 g pieczarek
- 1 duża papryka czerwona
- 2 większe cebule
- 3 średnie ogórki kiszone
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej
- mąka pszenna do panierowania
- olej do smażenia
SKŁADNIKI NA SOS:
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1/4 szklanki ketchupu pikantnego
- pół łyżeczki czosnku granulowanego ( można użyć czosnku w ząbkach)
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 1 i 1/2 łyżki octu winnego
- pół łyżki sosu sojowego
- pół szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Schab kroimy na plastry około 1 cm grubości i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso z obu stron doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Następnie schab przykrywamy folią i przekładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące i na patelni podsmażyć na rumiano.
- Pieczarki kroimy na grubsze plastry. (około 0,5 cm)
- Paprykę kroimy w większe kostki.
- Cebulę kroimy na 8 części a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
- Ogórki kroimy na średnią kostkę.
- W trochę większym naczyniu żaroodpornym na dnie układamy połowę podsmażonego mięsa. Na schab wykładamy połowę pokrojonych warzyw i pieczarek. Następnie kładziemy drugą połowę podpieczonego schabu. Na schab wykładamy drugą połowę pokrojonych warzyw i pieczarki.
- Przygotowujemy sos. Do miski przekładamy wszystkie składniki na sos i mieszamy. ( Sól i pieprz tylko do smaku)
- Na wierzch mięsa z dodatkami polewamy przygotowanym sosem. Można delikatnie przemieszać całość, aby sos trochę się przelał w zakamarki.
- Naczynie przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C ( funkcja góra – dół bez termoobiegu). Pieczemy około 2,5 -3 godziny.
- Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia można zdjąć wierzch naczynia żaroodpornego, aby sos trochę odparował i zgęstniał. Smacznego.