Menu Zamknij

Schab po cygańsku

Schab w wersji cygańskiej to ciekawe urozmaicenie tradycyjnego kotleta. Smaczna propozycja na obiadek dla całej rodzinki. Zapiekane kotlety w towarzystwie warzyw są przepyszne, aromatyczne, wręcz same rozpływają się w ustach. Serdecznie polecam.

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 większe cebule
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia

SKŁADNIKI NA SOS:

  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki ketchupu pikantnego
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego ( można użyć czosnku w ząbkach)
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki octu winnego
  • pół łyżki sosu sojowego
  • pół szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Schab kroimy na plastry około 1 cm grubości i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso z obu stron doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Następnie schab przykrywamy folią i przekładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące i na patelni podsmażyć na rumiano.
  2. Pieczarki kroimy na grubsze plastry. (około 0,5 cm)
  3. Paprykę kroimy w większe kostki.
  4. Cebulę kroimy na 8 części a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
  5. Ogórki kroimy na średnią kostkę.
  6. W trochę większym naczyniu żaroodpornym na dnie układamy połowę podsmażonego mięsa. Na schab wykładamy połowę pokrojonych warzyw i pieczarek. Następnie kładziemy drugą połowę podpieczonego schabu. Na schab wykładamy drugą połowę pokrojonych warzyw i pieczarki.
  7. Przygotowujemy sos. Do miski przekładamy wszystkie składniki na sos i mieszamy. ( Sól i pieprz tylko do smaku)
  8. Na wierzch mięsa z dodatkami polewamy przygotowanym sosem. Można delikatnie przemieszać całość, aby sos trochę się przelał w zakamarki.
  9. Naczynie przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C ( funkcja góra – dół bez termoobiegu). Pieczemy około 2,5 -3 godziny.
  10. Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia można zdjąć wierzch naczynia żaroodpornego, aby sos trochę odparował i zgęstniał. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *