Poznajcie mój sprawdzony przepis na pyszną babkę z kawałkami brzoskwiń. Wilgotna i puszysta o delikatnej konsystencji. W towarzystwie kawy lub herbatki smakuje wyśmienicie. Wypróbujcie sami.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 6 połówek brzoskwiń z puszki
- 5 łyżek majonezu o neutralnym smaku
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kaszka manna do obtoczenia brzoskwiń
Wykonanie:
- Jajka z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na puszystą masę.
- Następnie łyżka po łyżce dodajemy majonez. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dodajemy do ciasta i miksujemy na niedużych obrotach do połączenia się składników.
- Dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego.
- Brzoskwinie delikatnie obtaczamy w kaszy manny i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy łyżką.
- Ciasto przelewamy do formy o wym. 12×30 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C i pieczemy około 35 minut. Smacznego.