Menu Zamknij

Wilgotna babka z brzoskwiniami

Poznajcie mój sprawdzony przepis na pyszną babkę z kawałkami brzoskwiń. Wilgotna i puszysta o delikatnej konsystencji. W towarzystwie kawy lub herbatki smakuje wyśmienicie. Wypróbujcie sami.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki
  • 5 łyżek majonezu o neutralnym smaku
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kaszka manna do obtoczenia brzoskwiń

Wykonanie:

  1. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na puszystą masę.
  2. Następnie łyżka po łyżce dodajemy majonez. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dodajemy do ciasta i miksujemy na niedużych obrotach do połączenia się składników.
  3. Dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego.
  4. Brzoskwinie delikatnie obtaczamy w kaszy manny i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy łyżką.
  5. Ciasto przelewamy do formy o wym. 12×30 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C i pieczemy około 35 minut. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *