Menu Zamknij

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Poznaj moją wersję smacznej zapiekanki z kiełbaską. To jeden z ciekawszych przepisów na sycący obiadek dla całej rodzinki. Bardzo pyszna, domowa i super łatwa w przygotowaniu. Udaje się za każdym razem. Wypróbujcie sami.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g sera żółtego
  • 500 g dowolnej kiełbasy np. śląska
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • koperek
  • Przyprawy: – po płaskiej łyżeczce soli ,słodkiej papryki. Pół płaskiej łyżeczki pieprzu pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 pomidory

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierany i kroimy na plasterki nie grubsze niż 1 cm. Ziemniaki przekładamy do garnka z zimną. Solimy płaską łyżeczką soli. Od wrzenia wody gotujemy pod przykryciem około 8 minut, tak aby były na wpół ugotowane. Ugotowane odlewamy.
  2. Cebulkę obieramy i siekamy. Przygotowujemy większą patelnię. Dodajemy trochę oleju i smażymy cebulkę, aż się zeszkli i zrobi się lekko rumiana.
  3. Usmażoną cebulkę wykładamy na talerzyk. ( tłuszczu po smażeniu nie wylewamy)
  4. Kiełbasę kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. Smażymy na tym samym tłuszczu co smażyliśmy cebulkę do lekkiego zarumienienia.
  5. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i smarujemy odrobiną oleju.
  6. Na dnie układamy podgotowane ziemniaki. Na ziemniaki układamy jedną część sera. Na ser układamy cebulkę i kiełbasę. Na wierzchu drugą część sera i plasterki kiełbasy.
  7. Do mniejszego naczynia wlewamy 1/3 szklanki śmietanki. Wbijamy 2 jajka i mieszamy. Dodajemy również przyprawy: płaską łyżeczkę soli, płaską łyżeczkę papryki słodkiej, pół płaskiej łyżeczki pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. ( można dodać trochę koperku, ale niekoniecznie) Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
  8. Tak przygotowaną mieszankę polewamy po całej zapiekance.
  9. Pieczemy w piekarniku na środkowej półce z funkcją góra – dół. Pieczemy bez przykrycia około 40 minut lub trochę dłużej, aby ziemniaki były miękkie.
  10. Zapiekankę podajemy z pokrojonymi pomidorkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *