Poznaj moją wersję smacznej zapiekanki z kiełbaską. To jeden z ciekawszych przepisów na sycący obiadek dla całej rodzinki. Bardzo pyszna, domowa i super łatwa w przygotowaniu. Udaje się za każdym razem. Wypróbujcie sami.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g sera żółtego
- 500 g dowolnej kiełbasy np. śląska
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- koperek
- Przyprawy: – po płaskiej łyżeczce soli ,słodkiej papryki. Pół płaskiej łyżeczki pieprzu pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej
- 2 pomidory
Wykonanie:
- Ziemniaki obierany i kroimy na plasterki nie grubsze niż 1 cm. Ziemniaki przekładamy do garnka z zimną. Solimy płaską łyżeczką soli. Od wrzenia wody gotujemy pod przykryciem około 8 minut, tak aby były na wpół ugotowane. Ugotowane odlewamy.
- Cebulkę obieramy i siekamy. Przygotowujemy większą patelnię. Dodajemy trochę oleju i smażymy cebulkę, aż się zeszkli i zrobi się lekko rumiana.
- Usmażoną cebulkę wykładamy na talerzyk. ( tłuszczu po smażeniu nie wylewamy)
- Kiełbasę kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. Smażymy na tym samym tłuszczu co smażyliśmy cebulkę do lekkiego zarumienienia.
- Przygotowujemy naczynie żaroodporne i smarujemy odrobiną oleju.
- Na dnie układamy podgotowane ziemniaki. Na ziemniaki układamy jedną część sera. Na ser układamy cebulkę i kiełbasę. Na wierzchu drugą część sera i plasterki kiełbasy.
- Do mniejszego naczynia wlewamy 1/3 szklanki śmietanki. Wbijamy 2 jajka i mieszamy. Dodajemy również przyprawy: płaską łyżeczkę soli, płaską łyżeczkę papryki słodkiej, pół płaskiej łyżeczki pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. ( można dodać trochę koperku, ale niekoniecznie) Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
- Tak przygotowaną mieszankę polewamy po całej zapiekance.
- Pieczemy w piekarniku na środkowej półce z funkcją góra – dół. Pieczemy bez przykrycia około 40 minut lub trochę dłużej, aby ziemniaki były miękkie.
- Zapiekankę podajemy z pokrojonymi pomidorkami.