Menu Zamknij

Ciasto szpinakowe z kremem i galaretką

`Przepyszne ciasto ze szpinakowym biszkoptem pokryty delikatnym kremem, owocami i galaretką. Wszystkie warstwy świetnie się komponują dając dając cieście niebiański posmak. To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dosłownie rozpływa się w ustach. Ze szpinakiem zrobiłam pierwszy raz , jakoś nie miałam przekonania. Powiem szczerze ,ze szpinaku nie czuć, a biszkopt jest bardzo smaczny i wilgotny. Koniecznie spróbujcie, bo naprawdę warto. Ja dodałam do ciasta ananasy , ale można użyć innych owoców np. kiwi.

Składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g rozdrobnionego szpinaku

Składniki na krem śmietanowy:

  • 5 łyżek mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo:

  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 puszka ananasa – można dać inne owoce

Wykonanie:

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Następnie ubijając dodajemy kolejno żółtka oraz łyżka po łyżce cukier. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy oraz drobniutko rozdrobniony szpinak. Wszystko mieszamy delikatnie szpatułką.
  2. Przelewamy do blaszki o wym. 20×23 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 35 minut w temp. 170 C.
  3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250ml wrzącej wody. Studzimy .
  4. Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy do ubitej śmietany serek mascarpone oraz tężejącą już galaretkę cytrynową i delikatnie miksujemy.
  5. Przygotowaną masę przekładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki celem stężenia.
  6. Galaretki agrestowe ro rozpuszczamy w 250ml. wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia.
  7. Pokrojone na kawałki ananasy lub inne owoce układamy na masie śmietanowej.
  8. Na owoce wylewamy tężejącą już galaretkę agrestową. Ciasto wkładamy do lodówki aby masy całkowicie stężały. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *