`Przepyszne ciasto ze szpinakowym biszkoptem pokryty delikatnym kremem, owocami i galaretką. Wszystkie warstwy świetnie się komponują dając dając cieście niebiański posmak. To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dosłownie rozpływa się w ustach. Ze szpinakiem zrobiłam pierwszy raz , jakoś nie miałam przekonania. Powiem szczerze ,ze szpinaku nie czuć, a biszkopt jest bardzo smaczny i wilgotny. Koniecznie spróbujcie, bo naprawdę warto. Ja dodałam do ciasta ananasy , ale można użyć innych owoców np. kiwi.
Składniki:
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g rozdrobnionego szpinaku
Składniki na krem śmietanowy:
- 5 łyżek mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
- 2 galaretki agrestowe
- 1 puszka ananasa – można dać inne owoce
Wykonanie:
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Następnie ubijając dodajemy kolejno żółtka oraz łyżka po łyżce cukier. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy oraz drobniutko rozdrobniony szpinak. Wszystko mieszamy delikatnie szpatułką.
- Przelewamy do blaszki o wym. 20×23 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 35 minut w temp. 170 C.
- Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250ml wrzącej wody. Studzimy .
- Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy do ubitej śmietany serek mascarpone oraz tężejącą już galaretkę cytrynową i delikatnie miksujemy.
- Przygotowaną masę przekładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki celem stężenia.
- Galaretki agrestowe ro rozpuszczamy w 250ml. wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia.
- Pokrojone na kawałki ananasy lub inne owoce układamy na masie śmietanowej.
- Na owoce wylewamy tężejącą już galaretkę agrestową. Ciasto wkładamy do lodówki aby masy całkowicie stężały. Smacznego.
