Od czasu do czasu będąc w IKEI skusiłam się skonsumowanie szwedzkich klopsików. Powiem szczerze, że smakowały mi. Nie trzeba jeździć specjalnie do IKEI, przygotowanie samemu wcale nie jest trudne, a smak niemal identyczny. Dzięki zeszklonej cebulce są bardzo soczyste, a odrobina cukru nadaje klopsikom niebanalny posmak . Można podawać z tradycyjnym puree lub frytkami i ulubioną surówką.
SKŁADNIKI:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany gęstej
- 1 jajko
- 1 bułka
- 4 łyżki oleju
- mała garść siekanej pietruszki
- 1 płaska łyżka cukru
- sól i pieprz
SKŁADNIKI NA SOS:
- bulion mięsny około 2 szklanki
- 2 łyżki śmietany gęstej 18%
- łyżka mąki
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Bułkę moczymy w mleku, gdy zmięknie odciskamy. Jajko rozbijamy w miseczce.
- Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Doprawiamy solą.
- Do miski przekładamy mieso. Dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, zeszkloną cebulkę, cukier, pietruszkę a na koniec śmietanę. Wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Następnie formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
- W lekko osolonej wodzie klopsiki gotujemy około 4 minuty. Przygotowane wyjmujemy.
- Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i olej. Na niezbyt dużym płomieniu podsmażamy klopsiki do zarumienienia. Po podsmażeniu wyjmujemy.
Przygotowanie sosu:
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem po usmażeniu klopsików dodajemy mąkę ( jeśli jest trochę mało tłuszczu to można dodać maslo)
- Mieszając robimy zasmażkę. Następnie dodajemy bulion mięsny cały czas mieszając.
- Do kubeczka wlewamy śmietanę. Do śmietany dodajemy 2 łyżki sosu z patelni i mieszamy. Wymieszaną , zahartowaną śmietanę wlewamy z powrotem do sosu.
- Do całości dodajemy podsmażone klopsiki. Gotujemy chwilę na mniejszym płomieniu. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.