Menu Zamknij

Klopsiki szwedzkie jak z IKEI!

Od czasu do czasu będąc w IKEI skusiłam się skonsumowanie szwedzkich klopsików. Powiem szczerze, że smakowały mi. Nie trzeba jeździć specjalnie do IKEI, przygotowanie samemu wcale nie jest trudne, a smak niemal identyczny. Dzięki zeszklonej cebulce są bardzo soczyste, a odrobina cukru nadaje klopsikom niebanalny posmak . Można podawać z tradycyjnym puree lub frytkami i ulubioną surówką.

SKŁADNIKI:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany gęstej
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 4 łyżki oleju
  • mała garść siekanej pietruszki
  • 1 płaska łyżka cukru
  • sól i pieprz

SKŁADNIKI NA SOS:

  • bulion mięsny około 2 szklanki
  • 2 łyżki śmietany gęstej 18%
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Bułkę moczymy w mleku, gdy zmięknie odciskamy. Jajko rozbijamy w miseczce.
  2. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Doprawiamy solą.
  3. Do miski przekładamy mieso. Dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, zeszkloną cebulkę, cukier, pietruszkę a na koniec śmietanę. Wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  4. Następnie formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
  5. W lekko osolonej wodzie klopsiki gotujemy około 4 minuty. Przygotowane wyjmujemy.
  6. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i olej. Na niezbyt dużym płomieniu podsmażamy klopsiki do zarumienienia. Po podsmażeniu wyjmujemy.

Przygotowanie sosu:

  1. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem po usmażeniu klopsików dodajemy mąkę ( jeśli jest trochę mało tłuszczu to można dodać maslo)
  2. Mieszając robimy zasmażkę. Następnie dodajemy bulion mięsny cały czas mieszając.
  3. Do kubeczka wlewamy śmietanę. Do śmietany dodajemy 2 łyżki sosu z patelni i mieszamy. Wymieszaną , zahartowaną śmietanę wlewamy z powrotem do sosu.
  4. Do całości dodajemy podsmażone klopsiki. Gotujemy chwilę na mniejszym płomieniu. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *