Menu Zamknij

Sałatka na każdą okazję

To pyszna sałatka z mięsem mielonym, które jest doprawione przyprawą gyros. Jest bardzo smaczna. Powiem szczerze, że mieso z przyprawą świetnie komponuje się z resztą składników. Ta sałatka jest hitem na imprezowym stole. Wyprobujcie sami.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
  • 2 płaskie łyżki przyprawy gyros
  • 1 puszka czerwonej fasoli ( 240 g po odsączeniu)
  • 1 mała czerwona cebula ok. 50 g
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 czubate łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 bardzo duza czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 6 średnich ogórków konserwowych
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • pól główki czerwonej kapusty ( po poszatkowaniu około 500 g)
  • przyprawy do zalewy czerwonej kapusty: ( 125 ml oleju rzepakowego, 250 ml. wody gazowanej, 3 łyżki octu spirytusowego, pół łyżki soli, 4 łyżki cukru lub więcej do smaku)

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka ziół do sałatek lub ziół prowansalskich
  • 1-2 ząbki czosnku świeżego lub 1-2 łyżeczki czosnku suszonego
  • odrobina soli i pieprzu do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy zalewę do kapusty. W tym celu jedną łyżkę cukru pudru mieszamy z 250 ml wody gazowanej, 4 łyżkami oleju oraz z octem. Wszystko mieszamy. Kapustę szatkujemy zalewamy ją przygotowaną zalewą o odstawiamy.
  2. Cebulkę kroimy w piórka. posypujemy łyżką cukru pudru i mieszamy. Następnie do cebulki dodajemy 1 łyżkę octu i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną cebulkę odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odlewamy zalewę z cebulki.
  3. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso mielone i smażymy, aż utraci różowy kolor. Co chwilę mieszając. Posypujemy mięso przyprawą gyros i dalej smażymy ,aż mięso będzie sypkie.
  4. Fasolę odsączamy z zalewy.
  5. Ogórki konserwowe kroimy w półplasterki.
  6. Paprykę kroimy w niedużą kosteczkę.
  7. Następnie przygotowujemy sos: Wszystkie składniki na sos przekładamy do miski i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  8. Do osobnej miski przekładamy wszystkie przygotowane składniki na sałatkę, dodajemy sos i mieszamy.
  9. Sałatkę tęż można zrobić warstwową. Układając na spodzie miski mięso mielone, na mięso wszystkie inne składniki ułożyć warstwami. Każdą warstwę delikatnie smarując sosem. Na wierzch sałatki ułożyć szatkowaną kapustę. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *