To pyszna sałatka z mięsem mielonym, które jest doprawione przyprawą gyros. Jest bardzo smaczna. Powiem szczerze, że mieso z przyprawą świetnie komponuje się z resztą składników. Ta sałatka jest hitem na imprezowym stole. Wyprobujcie sami.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
- 2 płaskie łyżki przyprawy gyros
- 1 puszka czerwonej fasoli ( 240 g po odsączeniu)
- 1 mała czerwona cebula ok. 50 g
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4 czubate łyżki pikantnego ketchupu
- 1 bardzo duza czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 6 średnich ogórków konserwowych
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 łyżka octu spirytusowego
- pól główki czerwonej kapusty ( po poszatkowaniu około 500 g)
- przyprawy do zalewy czerwonej kapusty: ( 125 ml oleju rzepakowego, 250 ml. wody gazowanej, 3 łyżki octu spirytusowego, pół łyżki soli, 4 łyżki cukru lub więcej do smaku)
SKŁADNIKI NA SOS:
- 3 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 czubata łyżeczka ziół do sałatek lub ziół prowansalskich
- 1-2 ząbki czosnku świeżego lub 1-2 łyżeczki czosnku suszonego
- odrobina soli i pieprzu do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- Przygotowujemy zalewę do kapusty. W tym celu jedną łyżkę cukru pudru mieszamy z 250 ml wody gazowanej, 4 łyżkami oleju oraz z octem. Wszystko mieszamy. Kapustę szatkujemy zalewamy ją przygotowaną zalewą o odstawiamy.
- Cebulkę kroimy w piórka. posypujemy łyżką cukru pudru i mieszamy. Następnie do cebulki dodajemy 1 łyżkę octu i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną cebulkę odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odlewamy zalewę z cebulki.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso mielone i smażymy, aż utraci różowy kolor. Co chwilę mieszając. Posypujemy mięso przyprawą gyros i dalej smażymy ,aż mięso będzie sypkie.
- Fasolę odsączamy z zalewy.
- Ogórki konserwowe kroimy w półplasterki.
- Paprykę kroimy w niedużą kosteczkę.
- Następnie przygotowujemy sos: Wszystkie składniki na sos przekładamy do miski i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
- Do osobnej miski przekładamy wszystkie przygotowane składniki na sałatkę, dodajemy sos i mieszamy.
- Sałatkę tęż można zrobić warstwową. Układając na spodzie miski mięso mielone, na mięso wszystkie inne składniki ułożyć warstwami. Każdą warstwę delikatnie smarując sosem. Na wierzch sałatki ułożyć szatkowaną kapustę. Smacznego.