Hitowy przepis na bardzo smaczne, pachnące, kruche ciasteczka budyniowe. Łatwe w przygotowaniu o delikatnej strukturze, które wprost same rozpływają się w ustach. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci i nie tylko. Zachęcam do pieczenia.
Skladniki:
- 120 g miękkiego masła
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru ( proszek budyniowy)
- 40 g cukru pudru
- 120 g mąki
- 2/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Do miski wsypujemy cukier puder i dodajemy masło. Ucieramy za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Nastepnie dodajemy ekstrakt waniliowy i chwilę miksujemy do połączenia składników.
- W osobnej miseczce mieszamy ze sobą mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia.
- Wymieszane proszki z mąką dodajemy do utartej puszystej masy maślanej. Miksujemy chwilę, tylko do połączenia składników.
- Z powstałej masy formujemy małe kulki. ( jedna około 20 g)
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ukladamy kuleczki w odstępach, ponieważ ciasteczka urosną.
- Za pomocą widelca spłaszczamy nasze kuleczki robiąc jakiś wzorek.
- Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st. przez około 10-12 minut do zarumienienia. Smacznego.