Menu Zamknij

Super pyszne i szybkie ciasteczka budyniowe

Hitowy przepis na bardzo smaczne, pachnące, kruche ciasteczka budyniowe. Łatwe w przygotowaniu o delikatnej strukturze, które wprost same rozpływają się w ustach. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci i nie tylko. Zachęcam do pieczenia.

Skladniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru ( proszek budyniowy)
  • 40 g cukru pudru
  • 120 g mąki
  • 2/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Do miski wsypujemy cukier puder i dodajemy masło. Ucieramy za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Nastepnie dodajemy ekstrakt waniliowy i chwilę miksujemy do połączenia składników.
  2. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia.
  3. Wymieszane proszki z mąką dodajemy do utartej puszystej masy maślanej. Miksujemy chwilę, tylko do połączenia składników.
  4. Z powstałej masy formujemy małe kulki. ( jedna około 20 g)
  5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ukladamy kuleczki w odstępach, ponieważ ciasteczka urosną.
  6. Za pomocą widelca spłaszczamy nasze kuleczki robiąc jakiś wzorek.
  7. Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st. przez około 10-12 minut do zarumienienia. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *