Menu Zamknij

Surówka z czerwonej kapusty a’ la chińczyk

Przepyszna surówka z czerwonej kapusty. Dzięki temu przepisowi zrobicie bardzo smaczna surówkę, ktora smakuje jak w chińskiej restauracji. Banalnie prosta w przygotowaniu, chrupiąca i aromatyczna. Idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań mięsnych jak i rybnych. Zapraszam do przepisu.

Składniki:

  • około 1 kg. czerwonej kapusty
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 1 łyżka soli morskiej
  • ewentualnie trochę pieprzu

Przygotowanie:

  1. Kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy. Przekladamy do miski. Wszystkie pozostałe składniki ze sobą mieszamy. Zalewamy poszatkowaną kapustę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 2- 3 godziny, aż składniki się przegryzą. W miedzy czasie co jakiś czas surówkę należy przemieszać. Surówkę można przechowywać w lodówce nawet do 5 dni i nadal będzie pyszna. Smacznego.

prz3pe

Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *