Menu Zamknij

Wafelkowiec

Wafelkowiec to sprawdzony przepis na przepyszne, efektowne ciasto warstwowe bez pieczenia. Wafelkowiec przygotowujemy bardzo szybko i tak też znika z talerza. Idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju spotkaniach przy kawie lub na świąteczny stół. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki na ciasto:

  • 500 g serka mascarpone
  • okło 660 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 6 wafelków w mlecznej czekoladzie { ja użyłam Princessa z Biedronki- każdy waga 45g}
  • około 60 sztuk herbatników mini Bonitki ( ja użyłam te malutkie z Biedronki)
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego około 280 g
  • 4 łyżki cukru pudru

Wykonanie ciasta:

  1. Przygotowujemy blaszkę około 22 X 28 cm. Blaszkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy połowę naszych herbatników.
  2. Herbatniki smarujemy dżemem porzeczkowym.
  3. Śmietankę chłodzimy w lodówce. Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone umieszczamy w misie miksera. Miksujemy dość szybko. Wówczas powstanie gęsty krem. Do kremu dodajemy cukier puder i dość krótko mieszamy.
  4. Następnie bierzemy tylko 4 wafelki i za pomocą noża siekamy na kawałki. Posiekane dodajemy do naszego ubitego kremu i mieszamy.
  5. Na dżem wykładamy połowę przygotowanego kremu. Następnie na krem układamy drugą połowę herbatników.
  6. Na herbatniki wykładamy pozostały krem.
  7. Pozostałe 2 mleczne wafelki też siekamy na nieduże kawałki i posypujemy nimi wierzch ciasta.
  8. Ciasto przekładamy do lodówki celem schłodzenia na parę godzin. można na całą noc. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *