Wafelkowiec to sprawdzony przepis na przepyszne, efektowne ciasto warstwowe bez pieczenia. Wafelkowiec przygotowujemy bardzo szybko i tak też znika z talerza. Idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju spotkaniach przy kawie lub na świąteczny stół. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki na ciasto:
- 500 g serka mascarpone
- okło 660 ml śmietanki kremówki 30 %
- 6 wafelków w mlecznej czekoladzie { ja użyłam Princessa z Biedronki- każdy waga 45g}
- około 60 sztuk herbatników mini Bonitki ( ja użyłam te malutkie z Biedronki)
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego około 280 g
- 4 łyżki cukru pudru

Wykonanie ciasta:
- Przygotowujemy blaszkę około 22 X 28 cm. Blaszkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy połowę naszych herbatników.
- Herbatniki smarujemy dżemem porzeczkowym.
- Śmietankę chłodzimy w lodówce. Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone umieszczamy w misie miksera. Miksujemy dość szybko. Wówczas powstanie gęsty krem. Do kremu dodajemy cukier puder i dość krótko mieszamy.
- Następnie bierzemy tylko 4 wafelki i za pomocą noża siekamy na kawałki. Posiekane dodajemy do naszego ubitego kremu i mieszamy.
- Na dżem wykładamy połowę przygotowanego kremu. Następnie na krem układamy drugą połowę herbatników.
- Na herbatniki wykładamy pozostały krem.
- Pozostałe 2 mleczne wafelki też siekamy na nieduże kawałki i posypujemy nimi wierzch ciasta.
- Ciasto przekładamy do lodówki celem schłodzenia na parę godzin. można na całą noc. Smacznego.
