Zapraszam na mój sprawdzony przepis na zupę krem z buraczków. Prosty sposób na przygotowanie domowej zupki. Zdrowa i sycąca, ulubiona przez moich domowników. Zawsze zachwyca swoim przepysznym smakiem.
Składniki:
- około 700 g buraczków
- 1 duży ziemniak
- około 750 ml bulionu warzywnego
- 1 średnia marchewka
- 1 mniejsza pietruszka ( korzeń)
- mały kawałek selera
- 1 mniejsza cebula
- 2 łyżki oliwy
- kawałek słodkiego jabłka
- 1 łyżka octu z czerwonego wina ( można zastąpić sokiem z połowy cytryny)
- sól i pieprz do smaku
- 2 listki laurowe
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. ( Ziemniaki również). Buraczki jeżeli są starsze to można je zetrzeć na tarce.
- Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy 2 listki laurowe, solimy i pieprzymy do smaku. Garnek przykrywamy pokrywką. Zagotowujemy zupę na większej mocy palnika. Po zagotowaniu zmniejszamy moc i dalej gotujemy pod przykryciem.
- Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojone jabłko i 2 łyżki oliwy.
- Na sam koniec dodajemy 2 łyżki octu z czerwonego wina. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
- Ugotowaną zupę miksujemy przy użyciu blendera. Po zmiksowaniu należy sprawdzić i ew. dosolić i dopieprzyć.
- Na talerzu do zupy można dodać kleks śmietany lub jogurtu naturalnego. Również jak lubicie można udekorować np. pietruszką ,kolendrą lub tymiankiem. Smacznego.