Menu Zamknij

Zupa krem z buraczków

Zapraszam na mój sprawdzony przepis na zupę krem z buraczków. Prosty sposób na przygotowanie domowej zupki. Zdrowa i sycąca, ulubiona przez moich domowników. Zawsze zachwyca swoim przepysznym smakiem.

Składniki:

  • około 700 g buraczków
  • 1 duży ziemniak
  • około 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mniejsza pietruszka ( korzeń)
  • mały kawałek selera
  • 1 mniejsza cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • kawałek słodkiego jabłka
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina ( można zastąpić sokiem z połowy cytryny)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 listki laurowe

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. ( Ziemniaki również). Buraczki jeżeli są starsze to można je zetrzeć na tarce.
  2. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy 2 listki laurowe, solimy i pieprzymy do smaku. Garnek przykrywamy pokrywką. Zagotowujemy zupę na większej mocy palnika. Po zagotowaniu zmniejszamy moc i dalej gotujemy pod przykryciem.
  3. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojone jabłko i 2 łyżki oliwy.
  4. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki octu z czerwonego wina. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
  5. Ugotowaną zupę miksujemy przy użyciu blendera. Po zmiksowaniu należy sprawdzić i ew. dosolić i dopieprzyć.
  6. Na talerzu do zupy można dodać kleks śmietany lub jogurtu naturalnego. Również jak lubicie można udekorować np. pietruszką ,kolendrą lub tymiankiem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *