Menu Zamknij

Ciasto Morze Czarne

Ciasto Morze Czarne bardzo smaczne i bardzo efektowne na szczególne okazje. Pyszny czekoladowy biszkopt przełożony dwoma kremami, delikatną wiśniową frużeliną, a to wszystko przykryte słodka i chrupiąca beza. To ciasto jest tak pyszne, że wszystkich uwodzi swym wyjątkowym posmakiem. To prawdziwy raj dla podniebienia. Zapraszam do przepisu, bo naprawdę warte swojej pracy.

Ciasto Morze Czarne Składniki:

Składniki na bezę:

  • 4 białka rozmiar M
  • 3 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • odrobina soli

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek rozmiar M ( temperatura pokojowa)
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli

Składniki na poncz:

  • około 100 ml zaparzonej kawy

Składniki na krem czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 200 g kremu czekoladowo-orzechowego Nutella
  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%

Składniki na krem śmietankowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%

Składniki na frużelinę wiśniową:

  • 1 duży słoik kompotu z wiśni tak około 320 g wydrylowanych wiśni po odsączeniu
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml likieru Amaretto

Wykonanie:

  1. Przygotowanie bezy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Następnie dalej ubijając dodajemy kolejno łyżka po łyżce cukru. Na koniec ubijając dodajemy skrobie ziemniaczaną i miksujemy do jednolitej konsystencji.
  2. Na papierze do pieczenia odrysowujemy formę blaszki o wym. 24x35cm i rozsmarowujemy pianę. Pieczemy bezę w temp. 130 st.C przez około 60-70 minut, aż sie trochę zrumieni. Upieczoną pozostawić w uchylonym piekarniku, a następnie wyciągnąć.
  3. Przygotowujemy biszkopt. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy i odstawiamy. Następnie białka oddzielamy od żółtek. W innej misce ubijamy same białka ze szczyptą soli na sztywno. Miksujemy dalej na najwyższych obrotach i dodajemy cukier. Następnie kolejno dodajemy żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C z funkcją góra – dół ( bez termoobiegu) przez około 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka. Upieczone wykładamy z blaszki i całkowicie studzimy.
  4. Ostudzony przekrawamy na 2 cienkie blaty. Jeden płat z powrotem wkładamy do blaszki i nasączamy go kawą. ( nie używamy całego ponczu, tak 1/3 na jeden blat ) Drugi blat też nasączamy i odstawiamy go na pózniej.
  5. Przygotowujemy krem czekoladowy: Przygotowujemy rondelek i wrzucamy do niego połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Dolewamy 50 ml śmietanki kremówki i stawiamy na małym płomieniu i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostudzenia.
  6. Następnie w misce mieszamy serek mascarpone z kremem Nutellą do połączenia składników. Do tego dodajemy ostudzoną ale płynną czekoladę. Chwilę tylko wymieszać. Pozostałą śmietankę kremówkę, czyli 150 ml. ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu. chwilkę mieszamy szpatułką.
  7. Przygotowujemy wiśniową frużelinę: Wiśnie z kompotu przekładamy do rondla, dodajemy cukier i sok z cytryny. Na średnim płomieniu podgrzewamy, aż rozpuści się cukier. W innym kubku mieszamy skrobię ziemniaczaną z Amaretto. Wiśnie w rondelku zagotowujemy dodajemy skrobię z Amaretto i mieszamy dość energicznie, aż całość zrobi się gęsta ja kisiel. Jeszcze chwilkę gotujemy około30 sekund, uważając, aby nie przypalić. Ściągamy z palnika do ostudzenia.
  8. Ostudzoną frużelinę wykładamy na nasączony kawą biszkopt , który przełożyliśmy do blaszki. Blaszkę wstawiamy do lodówki na około 45 minut, aby frużelina stężała.
  9. Przygotowujemy śmietankowy krem: Zimną śmietankę kremówkę łączymy z serkiem mascarpone i ubijamy na gęstą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy.
  10. wykładamy z lodówki blaszkę z biszkoptem i frużeliną. Na frużelinę wykładamy czekoladowy krem. Następnie na czekoladowy krem kładziemy drugi blat biszkoptu. Na drugi blat biszkoptu wykładamy krem śmietankowy. Na wierzch ciasta wykładamy bezę. Ciasto kilka godzin chłodzimy w lodówce. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *