Zapraszam na mój ulubiony i sprawdzony przepis na bardzo pyszne i lekkie placuszki z jabłkami, które są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Delikatne i bardzo puszyste jak puch. Wystarczy naprawdę kilka chwil, aby cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem na śniadanie lub kolację. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
- 200 ml mleka ( niepełna szklanka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 jabłka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy przez sitko i wrzucamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sodę oczyszczoną. Wszystko razem mieszamy.
- Następnie wlewamy mleko, dodajemy całe jajko i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej tak, aby nie było grudek.
- Z obranych jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w małe półplasterki. Dodajemy do ciasta i jeszcze raz mieszamy.
- Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Za pomocą łyżki formujemy małe placki. Smażymy około 1,5 minut jedną stronę do zarumienienia. Przewracamy i smażymy drugą stronę. Można podawać z cukrem pudrem albo z dżemem.