Menu Zamknij

Placuszki z jabłkami

Zapraszam na mój ulubiony i sprawdzony przepis na bardzo pyszne i lekkie placuszki z jabłkami, które są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Delikatne i bardzo puszyste jak puch. Wystarczy naprawdę kilka chwil, aby cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem na śniadanie lub kolację. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

  • 200 ml mleka ( niepełna szklanka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko i wrzucamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sodę oczyszczoną. Wszystko razem mieszamy.
  2. Następnie wlewamy mleko, dodajemy całe jajko i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej tak, aby nie było grudek.
  3. Z obranych jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w małe półplasterki. Dodajemy do ciasta i jeszcze raz mieszamy.
  4. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Za pomocą łyżki formujemy małe placki. Smażymy około 1,5 minut jedną stronę do zarumienienia. Przewracamy i smażymy drugą stronę. Można podawać z cukrem pudrem albo z dżemem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *