Roladki z tortilli to fajny pomysł na smaczną i szybką przekąskę Te małe wrapy można serwować na każdej domowej imprezce. Takie roladki na pewno zasmakują każdemu. Prażona cebulka nadaje nadaje roladkom cudownego smaku. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
- 1 tortilla ( u mnie pełnoziarnista, ale można użyć zwykłej pszennej)
- 1/4 papryki czerwonej
- 2-3 liście sałaty lodowej
- 100 g serka śmietankowego ze szczypiorkiem np. ( Delikate, Almette, Na Turek )
- 3 plastry żółtego sera
- 5 cienkich kabanosów
- 2 garście prażonej cebulki
Wykonanie:
- Z podanych składników wyszło 7 roladek.
- Paprykę kroimy w paseczki.
- Tortillę rozkładamy i smarujemy połową serka śmietankowego.
- Na serek kładziemy liście sałaty. Następnie plastry sera. Na ser pokrojoną paprykę i kabanosy.
- Całość zawijamy w rulon. Zawiniętą owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 30-60 minut do lodówki, celem schłodzenia.
- Po tym czasie tortillę rozwijamy z folii i cały wierzch smarujemy serkiem.
- Następnie otaczamy w prażonej cebulce.
- Ja robię to tak: Na folii spożywczej posypuję równomiernie cebulkę. Wierzch tortilli smaruję serkiem śmietankowym i roluję posmarowaną część w dół. Następnie smaruję resztę tortilli serkiem i ponownie roluję po cebulce. Dzięki temu cała jest otoczona w cebulce.
- Przygotowaną tortillę kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm.
- Z tych składników wyszło mi 7 roladek.