Menu Zamknij

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Proponuję Wam najlepszy przepis na pyszne drożdżówki z truskawkami. Powiem szczerze ,że z tego przepisu smakują cudownie. Puszyste i wilgotne, zachęcają smakiem od pierwszego kęsa, a na dodatek ta smaczna maślana kruszonka. Serdecznie polecam.

Drożdżówki z truskawkami- składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 125 ml mleka
  • 50g drobnego cukru
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli

KRUSZONKA:

  • 20 g zimnego masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru

NADZIENIE SEROWE: (OPCJONALNIE JAK CHCECIE)

  • 125 g twarogu sernikowego lub serka ricotty
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 małe jajko

LUKIER CYTRYNOWY ( OPCJONALNY):

  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

ORAZ:

  • 48 małych truskawek lub mniej jak ułożymy połówki
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka

Z podanego przepisu wychodzi 12 drożdżówek

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn. Do miski kruszymy drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlewamy ciepłe, ale nie gorące mleko i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz cukier. Mieszamy. Robimy wgłębienie i wlewamy urośnięty rozczyn. Wszystko zagniatamy. Po chwili dodajemy jajko i dalej wyrabiamy. Masę wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy roztopione i przestudzone masło. Jeszcze dalej wyrabiamy 5 minut.
  3. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć objętość.
  4. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drobno posiekane masło, cukier i wszystko razem rozcieramy ,aż powstaną drobne okruszki.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę poprószoną mąką i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Przygotowaną masę dzielimy na 12 części i formujemy placuszki o grubości 1 cm.
  6. Układamy placuszki w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na około 35 minut do wyrośnięcia.
  7. W między czasie przygotowujemy nadzienie serowe ( opcjonalnie jak chce ktoś z serem). Twaróg sernikowy lub ricottę wymieszać z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i jajkiem za pomocą rózgi kuchennej.
  8. W wyrośniętych placuszkach zrobić wgłębienie za pomocą szklanki. Do wgłębień wkładamy po 2 łyżeczki sera i po 4 truskawki lub mniej, bo można powkładać połówki.
  9. Żółtko mieszamy z 2 łyżkami mleka i smarujemy za pomocą pędzelka drożdżówki. Na koniec posypujemy kruszonką.
  10. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z funkcją góra – dół (beztermoobiegu)
  11. Po przestudzeniu drożdżówki można polać lukrem. W tym celu podgrzać w garnuszku sok z cytryny. Gdy będzie gorący to zestawić z palnika i dodawać stopniowo cukier puder mieszając, aż powstanie gładki lukier. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *