Menu Zamknij

Czekoladowe ciasto z kremem i orzeszkami

Przepyszne wilgotne ciasto z kremem i orzeszkami to ostatnio faworyt mojej rodzinki. Wilgotne, puszyste ciasto czekoladowe super łączy się z bardzo delikatnym, aksamitnym kremem z mascarpone. A orzeszki wzbogacają pyszny smak tego ciasta.

To ciasto polecam wszystkim miłośnikom wilgotnych i przekładanych ciasto.

Skladniki na ciasto:

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 6 jajek rozmiar M
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru ( około 160g )
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 3 lekko kopiaste łyżki kakao ( około 35g )
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • okolo 40-50 ml kawy rozpuszczalnej

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 pełne łyżki cukru pudru ( około 100g)

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 90 g dobrej jakości czekolady mlecznej
  • 90 g gorzkiej czekolady ( minimum 60%)
  • 90 ml śmietanki kremówki 30% .ub 36%)

DODATKOWO:

  • 2 garście orzeszków ziemnych prażonych solonych lub migdałów ( można też pominąć orzeszki i zrobić ciasto z samą polewą czekoladową)

Wykonanie ciasta:

  1. Całe jajka rozbijamy do misy miksera. Dodajemy cukier i miksujemy na dużych obrotach około 6-10 minut, do uzyskania gęstej puszystej konsystencji.
  2. Nastepnie zmniejszamy obroty i powoli wlewamy olej, aby masa nie opadała,
  3. Mąkę tortową, Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko i mieszamy te składniki.
  4. Wymieszane składniki powoli wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie calość mieszamy szpatułką, ale tylko do czasu połączenia się składników. ( Nie dłużej, aby ciasto nie opadło i żeby nie było potem zbite.)
  5. Przygotowujemy blaszkę 25×35. Smarujemy ja masłem i wykładamy papierem do pieczenia. ( tak, aby na brzegach papier przykleił się do blachy. )
  6. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez około 30-35 minut do tak zwanego suchego patyczka.( funkcją góra-doł bez termoobiegu)
  7. Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i kładziemy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  8. Gdy ciasto stygnie przygotowujemy krem. W tym celu w misie miksera miksujemy serek mascarpone z śmietanką kremówką. Miksujemy do uzyskania gęstej masy. Po chwili dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników.
  9. Nastepnie ostudzone ciasto czekoladowe kroimy wzdłuż na 2 blaty. Dolny blat wkładamy z powrotem do blaszki i nasączamy go ponczem. Nastepnie wykładamy krem. Na krem nakładamy drugi blat ciasta i również nasączamy ponczem, ale mniej niż pierwszy blat , aby kawa nie przesiąkła do kremu. ( bo krem wtedy by się stał rzadki.
  10. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy polewę.
  11. Czekolady łamiemy i przekładamy do garnuszka i dodajemy śmietankę. Gotujemy na małym płomieniu, aż powstanie jednolita konsystencja.
  12. Wyciągamy ciasto z lodówki i górę smarujemy polewą. Wierzch posypujemy orzeszkami lub migdałami. Wstawiamy do lodówki celem całkowitego schłodzenia, najlepiej na noc. Smacznego.

misy skladniki powo,i wsypujemy do masy jajecznej i del8katnie

mini

:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *