Przepyszne wilgotne ciasto z kremem i orzeszkami to ostatnio faworyt mojej rodzinki. Wilgotne, puszyste ciasto czekoladowe super łączy się z bardzo delikatnym, aksamitnym kremem z mascarpone. A orzeszki wzbogacają pyszny smak tego ciasta.
To ciasto polecam wszystkim miłośnikom wilgotnych i przekładanych ciasto.
Skladniki na ciasto:
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 6 jajek rozmiar M
- 150 ml oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru ( około 160g )
- 1 łyżka mączki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 3 lekko kopiaste łyżki kakao ( około 35g )
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- okolo 40-50 ml kawy rozpuszczalnej
SKŁADNIKI NA KREM:
- 330 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36%
- 500 g serka mascarpone
- 4 pełne łyżki cukru pudru ( około 100g)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 90 g dobrej jakości czekolady mlecznej
- 90 g gorzkiej czekolady ( minimum 60%)
- 90 ml śmietanki kremówki 30% .ub 36%)
DODATKOWO:
- 2 garście orzeszków ziemnych prażonych solonych lub migdałów ( można też pominąć orzeszki i zrobić ciasto z samą polewą czekoladową)
Wykonanie ciasta:
- Całe jajka rozbijamy do misy miksera. Dodajemy cukier i miksujemy na dużych obrotach około 6-10 minut, do uzyskania gęstej puszystej konsystencji.
- Nastepnie zmniejszamy obroty i powoli wlewamy olej, aby masa nie opadała,
- Mąkę tortową, Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko i mieszamy te składniki.
- Wymieszane składniki powoli wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie calość mieszamy szpatułką, ale tylko do czasu połączenia się składników. ( Nie dłużej, aby ciasto nie opadło i żeby nie było potem zbite.)
- Przygotowujemy blaszkę 25×35. Smarujemy ja masłem i wykładamy papierem do pieczenia. ( tak, aby na brzegach papier przykleił się do blachy. )
- Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez około 30-35 minut do tak zwanego suchego patyczka.( funkcją góra-doł bez termoobiegu)
- Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i kładziemy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
- Gdy ciasto stygnie przygotowujemy krem. W tym celu w misie miksera miksujemy serek mascarpone z śmietanką kremówką. Miksujemy do uzyskania gęstej masy. Po chwili dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników.
- Nastepnie ostudzone ciasto czekoladowe kroimy wzdłuż na 2 blaty. Dolny blat wkładamy z powrotem do blaszki i nasączamy go ponczem. Nastepnie wykładamy krem. Na krem nakładamy drugi blat ciasta i również nasączamy ponczem, ale mniej niż pierwszy blat , aby kawa nie przesiąkła do kremu. ( bo krem wtedy by się stał rzadki.
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy polewę.
- Czekolady łamiemy i przekładamy do garnuszka i dodajemy śmietankę. Gotujemy na małym płomieniu, aż powstanie jednolita konsystencja.
- Wyciągamy ciasto z lodówki i górę smarujemy polewą. Wierzch posypujemy orzeszkami lub migdałami. Wstawiamy do lodówki celem całkowitego schłodzenia, najlepiej na noc. Smacznego.
misy skladniki powo,i wsypujemy do masy jajecznej i del8katnie
mini
: