Sięgnij po mój prosty i sprawdzony przepis na przepyszne pyzy domowej roboty i zachwyć wszystkich domowników ich smakiem. Kule ziemniaczane wypełnione doskonale przyprawionym mięsem. Są pyszne i sycące. Wystarczy zaledwie parę składników, by przygotować ciasto ziemniaczane i mięsny farsz, no i będzie smacznie.
Składniki:
- około 1 kg surowych ziemniaków
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- boczek do przygotowania skwarków, aby polać pyzy
- 1 cebula
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 300 g mięsa mielonego z łopatki lub szynki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Pół kilograma ziemniaków gotujemy. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzone mielimy przez maszynkę i chwilowo odstawiamy.
- Przygotowujemy farsz: Cebulkę drobno siekamy i smażymy do zeszklenia. Dodajemy ją do mielonego mięsa. Dodajemy również jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko wyrabiamy.
- Jeden kilogram ziemniaków surowych obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z surowych potartych ziemniaków wyciskamy sok z pomocą ściereczki kuchennej lub gazy. Bardzo mocno wycisnąć sok. Najlepiej zrobić to nad miską.
- Z miski z sokiem po wyciśnięciu ziemniaków wylewamy wodę, a skrobię ziemniaczaną, która osadziła się na dnie miski na chwilę pozostawiamy.
- Do dużej miski wkładamy surowe ziemniaki starte, zmielone ziemniaki ugotowane oraz skrobię z dna miski i mąkę ziemniaczaną. Chwilę wyrabiamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Mokrymi dłońmi formujemy placek w dłoni, układamy łyżkę farszu i zlepiamy okrągłą pyzę.
- W większym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Delikatnie wkładamy pyzy z mięsem, które opadną na dno. Po 2 minutach delikatnie mieszamy łyżką cedzakową. Od momentu, kiedy pyzy wypłyną na powierzchnię to gotujemy jeszcze około 5 minut.
- Boczek i cebulkę smażymy i polewam pyzy.