Oreo fudge to szybki i bardzo prosty w wykonaniu słodki deser dla fanów oreo.Ten smakołyk zawsze się udaje, nawet początkującym. Miękkie ciastka bez pieczenia. Oreo fudge to miękkie krówki o smaku ciasteczek oreo. Idealnie sprawdzą się do gorzkiej kawusi.
oreo fudge – składniki:
- 300 g mleka skondensowanego zagęszczonego słodzonego
- 50 g masła
- 400 g białej czekolady
- 176 g ciasteczek oreo
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
oreo fudge – wykonanie:
- W blaszce 18,5 cm x 18,5 cm dno i boki należy wyłożyć folią spożywczą.
- W garnuszku umieścić skondensowane mleko, pokruszoną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym płomieniu ,aż składniki się połączą. Następnie dodać szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Przemieszać,aby masa była gładka. Odstawić.
- Pokruszyć 3/4 ciasteczek bardzo drobno i wsypać do masy. Wymieszać. Resztę ciasteczek odłożyć.
- Masę wlać do blaszki. Pozostałe ciasteczka połamać na ćwiartki i powciskać w wierzch masy.
- Poczekać,aż masa będzie miała pokojową temperaturę i dopiero wtedy przełożyć do lodówki. Pozostawić na parę godzin, aby masa całkowicie stężała.
- Przed podaniem kroimy na kawałeczki. (około 16 sztuk). Smacznego.
Świetne!