Zapraszam na najlepszy przepis na śledzie w kawie. Bardzo smaczna potrawa, palce lizać. O przepisie dowiedziałam się od córki. Przyznam, że wątpiłam w ten przepis. Jednak pomyślałam, że spróbuję. Ku mojemu zaskoczeniu, smak tych śledzi bardzo mnie zaskoczył. Są przepyszne. Tak przygotowane na pewno zasmakują każdemu. Przepis jest godny polecenia!!
Składniki:
- około 500 g filetów śledziowych ala matias w oleju
- 100 ml octu spirytusowego
- 180 g cukru
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 nieduża marchew około 100 g
- 1 nieduża biała cebula około 90 g
- 300 ml wody
SKŁADNIKI NA SOS KAWOWO-MUSZTARDOWY:
- 25 ml białego octu winnego 6% ( u mnie ocet jabłkowy)
- 45 g cukru trzcinowego demerara
- 45 g miodu gryczanego
- 90 g musztardy ( u mnie delikatesowa)
- 60 ml oleju rzepakowego
- 100 g kawy mielonej
- pół płaskiej łyżeczki soli
Wykonanie:
- Śledzie płuczemy. Przekładamy do miski, zalewamy wodą i moczymy je około 1,5 godziny. Można wymieniać wodę, aby przyspieszyć moczenie z nadmiaru soli.
- Po tym czasie za pomocą ręczniczków kuchennych osuszamy. Kroimy śledzie na kawałki około 3 cm.
- Do małego garnka wlewamy wodę. dodajemy do niej liść laurowy, ziele angielskie oraz cukier. Wszystko zagotowujemy.
- Cebulę kroimy w piórka, a marchewkę w półplasterki. Następnie do wody z przyprawami dodajemy pokrojoną cebulę i marchewkę. Mieszamy i pozostawiamy, aż całkiem ostygnie.
- Kiedy zalewa będzie zimna dodajemy ocet.
- Pokrojone śledzie wkładamy do zimnej zalewy, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, celem zamarynowania. Najlepiej na noc.
- Po tym czasie zamarynowane śledzie wyciągamy z lodówki, dokładnie odsączamy i odkładamy na bok.
- Czas na przygotowanie sosu kawowo-musztardowego. Przygotowujemy słoik ok. 600-700 ml.
- W osobnej miseczce mieszamy ze sobą miód, musztardę, cukier trzcinowy, musztardę, olej, sól oraz kawę. Dokładnie wszystko mieszamy.
- Do przygotowanego sosu dokładamy osuszone śledzie i jeszcze raz mieszamy.
- Całość przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki na około 12h, ,celem ponownego zamarynowania.