Menu Zamknij

Śledzie w sosie kawowo-musztardowym

Zapraszam na najlepszy przepis na śledzie w kawie. Bardzo smaczna potrawa, palce lizać. O przepisie dowiedziałam się od córki. Przyznam, że wątpiłam w ten przepis. Jednak pomyślałam, że spróbuję. Ku mojemu zaskoczeniu, smak tych śledzi bardzo mnie zaskoczył. Są przepyszne. Tak przygotowane na pewno zasmakują każdemu. Przepis jest godny polecenia!!

Składniki:

  • około 500 g filetów śledziowych ala matias w oleju
  • 100 ml octu spirytusowego
  • 180 g cukru
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 nieduża marchew około 100 g
  • 1 nieduża biała cebula około 90 g
  • 300 ml wody

SKŁADNIKI NA SOS KAWOWO-MUSZTARDOWY:

  • 25 ml białego octu winnego 6% ( u mnie ocet jabłkowy)
  • 45 g cukru trzcinowego demerara
  • 45 g miodu gryczanego
  • 90 g musztardy ( u mnie delikatesowa)
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 100 g kawy mielonej
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Śledzie płuczemy. Przekładamy do miski, zalewamy wodą i moczymy je około 1,5 godziny. Można wymieniać wodę, aby przyspieszyć moczenie z nadmiaru soli.
  2. Po tym czasie za pomocą ręczniczków kuchennych osuszamy. Kroimy śledzie na kawałki około 3 cm.
  3. Do małego garnka wlewamy wodę. dodajemy do niej liść laurowy, ziele angielskie oraz cukier. Wszystko zagotowujemy.
  4. Cebulę kroimy w piórka, a marchewkę w półplasterki. Następnie do wody z przyprawami dodajemy pokrojoną cebulę i marchewkę. Mieszamy i pozostawiamy, aż całkiem ostygnie.
  5. Kiedy zalewa będzie zimna dodajemy ocet.
  6. Pokrojone śledzie wkładamy do zimnej zalewy, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, celem zamarynowania. Najlepiej na noc.
  7. Po tym czasie zamarynowane śledzie wyciągamy z lodówki, dokładnie odsączamy i odkładamy na bok.
  8. Czas na przygotowanie sosu kawowo-musztardowego. Przygotowujemy słoik ok. 600-700 ml.
  9. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą miód, musztardę, cukier trzcinowy, musztardę, olej, sól oraz kawę. Dokładnie wszystko mieszamy.
  10. Do przygotowanego sosu dokładamy osuszone śledzie i jeszcze raz mieszamy.
  11. Całość przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki na około 12h, ,celem ponownego zamarynowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *