Niesamowicie pyszne danie jednogarnkowe. Soczysta, mięciutka karkóweczka z pieczarkami i z dodatkiem warzyw to prawdziwy raj dla podniebienia. Ten przepis idealnie sprawdza się na wyjątkowy rodzinny obiadek, ale również na wszelkiego rodzaju imprezki. Podajemy z ziemniaczkami, kluseczkami, ale również pysznie smakuje podawana z pieczywem. Wypróbujcie , bo naprawdę warto.
Karkówka po cygańsku-Składniki:
SKŁADNIKI NA PIECZONĄ KARKÓWKĘ:
:
- około 1,1 kg karkówki
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- mąka pszenna do panierowania
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
DODATKOWE SKŁADNIKI DO KARKÓWKI PO CYGAŃSKU:
- 2 duże czerwone papryki około 500 g
- 500 g pieczarek
- 5 średnich ogórków kiszonych około 300 g
- 3 bardzo duże cebule około 700 g
SKŁADNIKI NA SOS DO KARKÓWKI PO CYGAŃSKU:
- pół szklanki ketchupu pikantnego
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ( 190g)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego ( suszonego)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu winnego
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/4 chili pieprzu cayenne ( jeżeli ktoś lubi mniej pikantne potrawy to można pominąć)
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka wody 250 ml
WYKONANIE:
- Karkówkę kroimy w plastry około 1 cm, grubości. Trochę ją rozbijamy za pomocą tłuczka. Doprawiamy papryką słodką, pieprzem i solą. Następnie za pomocą foli spożywczej przykrywamy mięso i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
- Następnie wyjmujemy z lodówki. Każdy kawałek obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej i smażymy plastry karkówki z obu stron na rumiano.
- Pieczarki kroimy na dość grube plastry około 0.5 cm.
- Paprykę kroimy tak w średnią kostkę.
- Cebulę kroimy na 8 części , a następnie rozdzielamy ją na mniejsze kawałki.
- Ogórki kroimy w kostkę o boku 1 cm.
- Przygotowujemy większe naczynie żaroodporne. Na dnie układamy połowę karkówki . Na karkówkę kładziemy połowę pokrojonych warzyw. Następnie powtarzamy. Znowu kładziemy karkówkę i drugą część pokrojonych warzyw.
- Przygotowujemy sos. W garnku mieszamy wszystkie składniki na sos.
- Tak przygotowany sos wylewamy na wierzch naczynia z karkówką.
- Przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy z funkcją góra – dół ( bez termoobiegu) przez około 2,5 -3 godziny.
- Tak na 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia żaroodpornego, aby sos odparował i zgęstniał. Smacznego.