Menu Zamknij

Karkówka po cygańsku

Niesamowicie pyszne danie jednogarnkowe. Soczysta, mięciutka karkóweczka z pieczarkami i z dodatkiem warzyw to prawdziwy raj dla podniebienia. Ten przepis idealnie sprawdza się na wyjątkowy rodzinny obiadek, ale również na wszelkiego rodzaju imprezki. Podajemy z ziemniaczkami, kluseczkami, ale również pysznie smakuje podawana z pieczywem. Wypróbujcie , bo naprawdę warto.

Karkówka po cygańsku-Składniki:

SKŁADNIKI NA PIECZONĄ KARKÓWKĘ:

:

  • około 1,1 kg karkówki
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • mąka pszenna do panierowania
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

DODATKOWE SKŁADNIKI DO KARKÓWKI PO CYGAŃSKU:

  • 2 duże czerwone papryki około 500 g
  • 500 g pieczarek
  • 5 średnich ogórków kiszonych około 300 g
  • 3 bardzo duże cebule około 700 g

SKŁADNIKI NA SOS DO KARKÓWKI PO CYGAŃSKU:

  • pół szklanki ketchupu pikantnego
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ( 190g)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego ( suszonego)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 chili pieprzu cayenne ( jeżeli ktoś lubi mniej pikantne potrawy to można pominąć)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka wody 250 ml

WYKONANIE:

  1. Karkówkę kroimy w plastry około 1 cm, grubości. Trochę ją rozbijamy za pomocą tłuczka. Doprawiamy papryką słodką, pieprzem i solą. Następnie za pomocą foli spożywczej przykrywamy mięso i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  2. Następnie wyjmujemy z lodówki. Każdy kawałek obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej i smażymy plastry karkówki z obu stron na rumiano.
  3. Pieczarki kroimy na dość grube plastry około 0.5 cm.
  4. Paprykę kroimy tak w średnią kostkę.
  5. Cebulę kroimy na 8 części , a następnie rozdzielamy ją na mniejsze kawałki.
  6. Ogórki kroimy w kostkę o boku 1 cm.
  7. Przygotowujemy większe naczynie żaroodporne. Na dnie układamy połowę karkówki . Na karkówkę kładziemy połowę pokrojonych warzyw. Następnie powtarzamy. Znowu kładziemy karkówkę i drugą część pokrojonych warzyw.
  8. Przygotowujemy sos. W garnku mieszamy wszystkie składniki na sos.
  9. Tak przygotowany sos wylewamy na wierzch naczynia z karkówką.
  10. Przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy z funkcją góra – dół ( bez termoobiegu) przez około 2,5 -3 godziny.
  11. Tak na 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia żaroodpornego, aby sos odparował i zgęstniał. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *