Menu Zamknij

Kapusta kiszona zasmażana

Przepis na pyszny dodatek do obiadu. To jeden z ulubionych przysmaków w moim domu. Kapusta ma delikatny smak, a kminek dodaje jej charakteru. Przepis znany mi jest od dawna. Taką kapustę przygotowywała moja mama. Tradycyjne polskie danie które można podawać do wszystkiego np. duszonych lub smażonych mięs, kopytek, ziemniaków, makaronu itp. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji.

Składniki:

  • około 500g kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • 40 g masła
  • szczypta cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Kapustę odsączamy z soku i szatkujemy. Zalewamy wodą tak ,aby była przykryta. Dodajemy kminek, cukier , ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut do miękkości. Jeżeli woda by za mocno wyparowała to trochę dolewamy.
  3. Cebulę drobno siekamy. Szklimy ją na połowie masła do zarumienienia.
  4. Gdy kapusta będzie już miękka to dodajemy do niej zeszkloną cebulkę i mieszamy.
  5. Przygotowujemy zasmażkę. W tym celu roztapiamy drugą połowę masła. Do roztopionego masła dodajemy mąkę i mieszając zasmażamy, aż się zarumieni. Do zarumienionej zasmażki dolewamy około 150 ml wody i całość mieszamy.
  6. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do kapusty. Mieszamy i zagotowujemy. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *