Menu Zamknij

Zapiekane rożki z tortilli

Rożki zapiekane z tortilli z mielonym mięsem, warzywami, żółtym serem. Niesamowicie pyszne danie. Połączenie wszystkich składników z przyprawami i chrupiącą tortillą dają niebanalny smak, który porusza kubki smakowe. Pierwszy raz jadłam u koleżanki, bardzo mi smakowało i poprosiłam o przepis.Teraz bardzo często robię w domu na wszelkiego rodzaju okazje. Tą pychotkę serwujemy na ciepło, jako przekąskę. Goście są zachwyceni,aż dokładają sobie.To pyszne danie podajemy z sosem np. czosnkowym, lub z ketchupem1  -rewelacja. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.

Rożki zapiekane z tortilli składniki:

  • 1 opakowanie tortilli  (około 5-6 szt)
  • mięso mielone lub wieprzowe z szynki (jeżeli kupimy piersi drobiowe to można zmielić)
  • 1 cebulkę 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • około 200 g sera żółtego
  • zioła prowansalskie 
  • sól i pieprz do smaku
  • olej


Rożki zapiekane z tortilli sposób przygotowania

  1. Cebulkę należy pokroić w piórka, Czosnek siekamy na plasterki.
  2. Pozbawiamy paprykę gniazda i kroimy w kosteczkę. Cukinię kroimy na plasterki ,następnie na ćwiartki. 
  3. Na większej patelni należy rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulkę, lekko do zeszklenia. Potem dodajemy paprykę, mieszamy .Należy pilnować ,by cebula się nie przypaliła. Smażymy ok. 5 minut .Następnie dodajemy zmielone mięso. Należy tak długo smażyć i przewracać na patelni, aż się lekko przypiecze.
  4. Dodajemy posiekany czosnek i cukinię. Smażymy jeszcze chwilę dodając czosnek i cukinię. 
  5. Cały czas smażąc dodajemy jeszcze sól, pieprz i zioła prowansalskie (dodajemy tyle jak lubimy, należy farsz posmakować).
  6. Farsz należy zestawić z palnika .Mieszamy z osączoną kukurydzą.
  7. Tortillę kroimy na 3 części .(tak jak na zdjęciu).Każdy kawałek należy zwinąć w rożek.
  8. Na dno wsypujemy niewielką ilość sera .Następnie upychamy mięsne nadzienie.
  9. Rożki należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Układać tak, aby łączenie było na spodzie blaszki.
  10. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i pieczemy przez około 25 minut.
  11. Pod koniec pieczenia nasze rożki dopełniamy serem i dopiekamy, aż ser się rozleje.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *