Rożki zapiekane z tortilli z mielonym mięsem, warzywami, żółtym serem. Niesamowicie pyszne danie. Połączenie wszystkich składników z przyprawami i chrupiącą tortillą dają niebanalny smak, który porusza kubki smakowe. Pierwszy raz jadłam u koleżanki, bardzo mi smakowało i poprosiłam o przepis.Teraz bardzo często robię w domu na wszelkiego rodzaju okazje. Tą pychotkę serwujemy na ciepło, jako przekąskę. Goście są zachwyceni,aż dokładają sobie.To pyszne danie podajemy z sosem np. czosnkowym, lub z ketchupem1 -rewelacja. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Rożki zapiekane z tortilli składniki:
- 1 opakowanie tortilli (około 5-6 szt)
- mięso mielone lub wieprzowe z szynki (jeżeli kupimy piersi drobiowe to można zmielić)
- 1 cebulkę
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- około 200 g sera żółtego
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
- olej
Rożki zapiekane z tortilli sposób przygotowania
- Cebulkę należy pokroić w piórka, Czosnek siekamy na plasterki.
- Pozbawiamy paprykę gniazda i kroimy w kosteczkę. Cukinię kroimy na plasterki ,następnie na ćwiartki.
- Na większej patelni należy rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulkę, lekko do zeszklenia. Potem dodajemy paprykę, mieszamy .Należy pilnować ,by cebula się nie przypaliła. Smażymy ok. 5 minut .Następnie dodajemy zmielone mięso. Należy tak długo smażyć i przewracać na patelni, aż się lekko przypiecze.
- Dodajemy posiekany czosnek i cukinię. Smażymy jeszcze chwilę dodając czosnek i cukinię.
- Cały czas smażąc dodajemy jeszcze sól, pieprz i zioła prowansalskie (dodajemy tyle jak lubimy, należy farsz posmakować).
- Farsz należy zestawić z palnika .Mieszamy z osączoną kukurydzą.
- Tortillę kroimy na 3 części .(tak jak na zdjęciu).Każdy kawałek należy zwinąć w rożek.
- Na dno wsypujemy niewielką ilość sera .Następnie upychamy mięsne nadzienie.
- Rożki należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Układać tak, aby łączenie było na spodzie blaszki.
- Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i pieczemy przez około 25 minut.
- Pod koniec pieczenia nasze rożki dopełniamy serem i dopiekamy, aż ser się rozleje.
Niestety brak ilości mięsa. Pół czy cały kg?