Menu Zamknij

Piernik z dżemem (bez jajek)

Piernik z dżemem to doskonały pomysł na nadchodzące święta .Szybki , mięciutki i puszysty. Ma niesamowity smak . Przepis sprawdzony, zawsze się udaje

Składniki :

  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 łyżek oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego (może też być kefir )
  • 3 łyżki dżemu 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • łyżeczka masła
  • 3 łyżki śmietany 30%
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 
  2. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blaszki  (24/ 20)
  3. Pieczemy w temp.180 st C. około 40 minut (do tzw. suchego patyczka )
  4. Przygotować polewę .Rozpuścić na małym ogniu czekoladę dodać masło i śmietankę .Cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  5. Przestudzone ciasto smarujemy polewą.
  6. Dekorujemy wg. uznania ( Ja posypałam słodkimi kuleczkami.)

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *