Idealny piernik z dżemem do kawusi. Szybki , mięciutki i puszysty. Ma niesamowity smak . Przepis sprawdzony, zawsze się udaje.
Składniki :
- 2,5 szklanki mąki
- 5 łyżek oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego (może też być kefir )
- 3 łyżki dżemu
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- łyżeczka masła
- 3 łyżki śmietany 30%
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto przekładamy do wysmarowanej blaszki (24/ 20)
- Pieczemy w temp.180 st C. około 40 minut (do tzw. suchego patyczka )
- Przygotować polewę .Rozpuścić na małym ogniu czekoladę dodać masło i śmietankę .Cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przestudzone ciasto smarujemy polewą.
- Dekorujemy wg. uznania ( Ja posypałam słodkimi kuleczkami.)
Czy zamiast jogurtu można użyć maślanki?
A gdzie kakao