Menu Zamknij

Ciasto porzeczkowiec

Porzeczkowiec – bardzo pyszne ciasto, delikatne słodko – kwaśne. Całość przełożona dżemem z czarnej porzeczki świetnie kontrastuje smakiem z całym ciastem. Delikatny i puszysty krem świetnie komponuje z całością. Dla mojej rodzinki i znajomych to bomba, smakiem powala każdego. Serdecznie polecam wam ten przepis na to smaczne i eleganckie ciasto. Każdy, kto zje kawałek chce więcej i więcej.

Ciasto porzeczkowiec – składniki:

Składniki na kakaową masę do biszkoptu:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 oleju rzepakowego
  • 5 płaskich łyżek kakao

Pozostałe składniki do biszkoptu kakaowego:

  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1,5 mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Składniki do nasączenia biszkoptu:

  • 1/4 soku z czarnej porzeczki (ja użyłam dr.Witt)
  • 1/4 szklanki wody

Krem śmietankowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 660 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/4 gorącej wody

Dodatkowe składniki:

  • 80 g startej czekolady gorzkiej
  • 3 słoiki dżemu z czarnej porzeczki ( słoiczek 660 g )

Inspiracją do tego przepisu było ciasto Porzeczkowiec z bloga Kulinarne Przeboje.

Ciasto Porzeczkowiec – sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy masę kakaową do biszkoptu. Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka,mieszamy. Podgrzewamy na małym płomieniu ,aż powstanie jednolita masa.Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Następnie przygotowujemy biszkopt. Oddzielić białka od żółtek.Białka ubijamy dodając szczyptę soli na sztywno. Kończąc ubijanie dodajemy cukier , łyżka po łyżce. Potem dodawać żółtka, jedno po drugim. kończąc ubijanie dolewamy masę kakaową i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Również delikatnie mieszamy szpatułką, ale tylko do połączenia składników.
  3. Ciasto przelać do blaszki o wym 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temp.180 st. i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przekroić biszkopt na 2 blaty.

Przygotowanie ponczu do biszkoptu:

  • Mieszamy sok porzeczkowy z wodą.

Przygotowanie kremu:

  1. Śmietanę i serek mascarpone chłodzimy w lodówce.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody i mieszamy , aż żelatyna dobrze się rozpuści.
  3. Do serka mascarpone dodajemy cukier puder i mieszamy.
  4. W większej misce ubijamy kremówkę,aż będzie dość sztywna. Pod koniec dodajemy serek mascarpone delikatnie , łyżka po łyżce. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.
  5. Do ostudzonej żelatyny (płynnej) dodajemy 1 łyżkę ubitej masy śmietankowej i wymieszać. Tak kolejno łyżka po łyżce dodawać ubitą śmietanę z serkiem. Całość tylko chwilę miksujemy do połączenia składników.

Ciastom porzeczkowe – jak złożyć?

  1. Na blaszce układamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy go. Wykładamy połowę kremu. Następnie połowę kremy śmietankowego.
  2. Następnie kładziemy drugi blat i go nasączamy. Wyłożyć na drugi blat drugą połowę dżemu i kremu. Wierzch oprószyć startą czekoladą.
  3. Ciasto chowamy do lodówki na kilka godzin (aby śmietana porządnie zgęstniała. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *