Porzeczkowiec – bardzo pyszne ciasto, delikatne słodko – kwaśne. Całość przełożona dżemem z czarnej porzeczki świetnie kontrastuje smakiem z całym ciastem. Delikatny i puszysty krem świetnie komponuje z całością. Dla mojej rodzinki i znajomych to bomba, smakiem powala każdego. Serdecznie polecam wam ten przepis na to smaczne i eleganckie ciasto. Każdy, kto zje kawałek chce więcej i więcej.
Ciasto porzeczkowiec – składniki:
Składniki na kakaową masę do biszkoptu:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 5 płaskich łyżek kakao
Pozostałe składniki do biszkoptu kakaowego:
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru drobnego
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Składniki do nasączenia biszkoptu:
- 1/4 szklanki soku z czarnej porzeczki (ja użyłam dr.Witt)
- 1/4 szklanki wody
Krem śmietankowy:
- 250 g serka mascarpone
- 660 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/4 gorącej wody
Dodatkowe składniki:
- 80 g startej czekolady gorzkiej
- 3 słoiki dżemu z czarnej porzeczki ( słoiczek 660 g )
Ciasto Porzeczkowiec – sposób wykonania:
- Przygotowujemy masę kakaową do biszkoptu. Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, mieszamy. Podgrzewamy na małym płomieniu ,aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do ostudzenia.
- Następnie przygotowujemy biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy dodając szczyptę soli na sztywno. Kończąc ubijanie dodajemy cukier , łyżka po łyżce. Potem dodawać żółtka, jedno po drugim. kończąc ubijanie dolewamy masę kakaową i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Również delikatnie mieszamy szpatułką, ale tylko do połączenia składników.
- Ciasto przelać do blaszki o wym 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temp.180 st. i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przekroić biszkopt na 2 blaty.
Przygotowanie ponczu do biszkoptu:
- Mieszamy sok porzeczkowy z wodą.
Przygotowanie kremu:
- Śmietanę i serek mascarpone chłodzimy w lodówce.
- Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody i mieszamy , aż żelatyna dobrze się rozpuści.
- Do serka mascarpone dodajemy cukier puder i mieszamy.
- W większej misce ubijamy kremówkę,aż będzie dość sztywna. Pod koniec dodajemy serek mascarpone delikatnie , łyżka po łyżce. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.
- Do ostudzonej żelatyny (płynnej) dodajemy 1 łyżkę ubitej masy śmietankowej i wymieszać. Tak kolejno łyżka po łyżce dodawać ubitą śmietanę z serkiem. Całość tylko chwilę miksujemy do połączenia składników.
Ciastom porzeczkowe – jak złożyć?
- Na blaszce układamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy go. Wykładamy połowę dżemu. Następnie połowę kremu śmietankowego.
- Następnie kładziemy drugi blat i go nasączamy. Wyłożyć na drugi blat drugą połowę dżemu i kremu. Wierzch oprószyć startą czekoladą.
- Ciasto chowamy do lodówki na kilka godzin (aby śmietana porządnie zgęstniała. Smacznego.
Witam, 3/4 oleju ?, 1,5 mąki ?????? Chodzi o opakowania?????
Ja dodałam 2 sloiki dżemu 280 g i zdecydowanie wystarczająco, nawet bym powiedziała że półtora by śmiało starczyło. I zamiast soku z czarnej porzeczki miałam akurat nektar, nie rozrabialam z wodą i nie polewalam tyle ile w przepisie bo ciasto by się rozwalało przy krojeniu. I kremowki z jednego kartonika nie starczyło, musiałam dorobić jeszcze pół kartonika na górę. To też można wziąć pod uwagę. Ciasto jest jednym z moich ulubionych wypieków ?
Dodałam 2 dżemy 280g i stwierdzam że nawet półtora by śmiało starczyło. Skorzystałam również z nektaru porzeczkowego bo soku akurat nie miałam. Nie rozrabialam z wodą i tylko lekko nasączyłam by ciasto nie rozwalało się podczas krojenia. Jeden kartonik śmietanki kremówki nie wystarczyło, musiałam na górę dorobić jeszcze pół kartonika i połączyłam że śnieżka. Wyszło idealne. ?