Menu Zamknij

Domowy bigos tradycyjny

Pyszny bigos tradycyjny na święta i inne okazje.

 
Składniki:                    
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 mała główka białej kapusty
  • kości od schabu 5 szt ,lub o,5 kg żeberek
  • 1 kg.boczku świeżego
  • 0,5 kg kiełbasy (może byś śląska lub podwawelska)
  • 3 cebule
  • garść grzybów suszonych (jak nie ma to bez ,też już gotowałam bez )
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziarenek ziela ang,
  • olej do smażenia
  • do smaku :sól,pieprz,papryka czerwona słodka

Wykonanie:

Białą kapustę szatkujemy..Kiszoną kroimy ,nie wyciskając soku.Przekładamy do garnka razem z kośćmi lub żeberkami .Zalewamy wodą, dodajemy sól ,pieprz paprykę czerwoną do smaku,ziele , liście laurowe oraz grzyby.Gotujemy  pierwszego dnia na małym ogniu ok 4 godziny. Odstawiamy. .W razie ubytku wody ,,,zawsze troszkę dolewamy.Drugiego dnia podsmażamy cebulkę na rumiany kolor ,dodajemy do bigosu ,gotując na małym ogniu.Następnie kroimy  w kostkę boczek i kiełbasę ,,,podsmażamy w rondlu i również  dodajemy do bigosu razem z wytopionym tłuszczem.Cały czas gotujemy  ok 3 godz..Pod koniec dodajemy słoiczek koncentratu i jeszcze chwilę gotujemy.W razie potrzeby solimy i pieprzymy do smaku.  W mojej rodzince nie  zjadamy od razu całego bigosu ,dlatego jak zestawiam z ognia to gorący nakładam do słoiczków i mocno,zakręcam , W ten sposób może stać nawet do miesiąca w chłodnym miejscu.Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *