Menu Zamknij

Ciasto drożdżowe z owocami

Przepyszne ciasto drożdżowe z owocami. Nasze ulubione. Zrobiłam z czereśniami, ponieważ jest sezon na czereśnie. Uwielbiamy je , to nasze smaki z dzieciństwa. Ciasto smakuje cudownie. Drożżówka jest bardzo aromatyczna, puszysta i fajnie wigotna dzięki owocom. Serdecznie polecam, a owoce można dowolnie zmieniać wg. uznania.

Ciasto drożdżowe z owocami – składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 60 dag drożdży
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 60 dag czereśni
  • cukier waniliowy

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ :

  • pół szklanki mąki
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego

Ciasto drożdżowe z owocami – wykonanie:

  1. Rozpoczynamy od rozczynu. W tym celu pokruszyć drożdże do miski, wsypć 2 łyżki cukru, łyżkę mąki i zalać letnim mlekiem.
  2. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut,
  3. Do większej miski wsypujemy presianą mąkę. Żółtka ucieramy z 1/3 szklanki cukru i dodajemy do mąki. Delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn i dalej delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i cukier waniliowy.
  4. Następnie wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od reki. Ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie zrobić kuszonkę. Mąkę zagniatamy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Odkładamy do lodówki, celem schłodzenia.
  6. Wyrośnięte ciasto rowno rozkładamy na blaszce posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Użyłam blaszki 25x 40 cm.
  7. Na cieści układamy wydrylowane owoce. Wierzch psypujemy kruszonką.
  8. Pieczemy około 45- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  9. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. W miom przypadku jest lukier, ponieważ bardzo lubimy dość mocno słodko, ale to już wg. uznania. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *