Przepyszne ciasto drożdżowe z owocami. Nasze ulubione. Zrobiłam z czereśniami, ponieważ jest sezon na czereśnie. Uwielbiamy je , to nasze smaki z dzieciństwa. Ciasto smakuje cudownie. Drożżówka jest bardzo aromatyczna, puszysta i fajnie wigotna dzięki owocom. Serdecznie polecam, a owoce można dowolnie zmieniać wg. uznania.
Ciasto drożdżowe z owocami – składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 6 dag drożdży
- 150 g masła
- 4 żółtka
- 60 dag czereśni
- cukier waniliowy
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ :
- pół szklanki mąki
- 1/3 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
Ciasto drożdżowe z owocami – wykonanie:
- Rozpoczynamy od rozczynu. W tym celu pokruszyć drożdże do miski, wsypć 2 łyżki cukru, łyżkę mąki i zalać letnim mlekiem.
- Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut,
- Do większej miski wsypujemy presianą mąkę. Żółtka ucieramy z 1/3 szklanki cukru i dodajemy do mąki. Delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn i dalej delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i cukier waniliowy.
- Następnie wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od reki. Ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia.
- W tym czasie zrobić kuszonkę. Mąkę zagniatamy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Odkładamy do lodówki, celem schłodzenia.
- Wyrośnięte ciasto rowno rozkładamy na blaszce posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Użyłam blaszki 25x 40 cm.
- Na cieści układamy wydrylowane owoce. Wierzch psypujemy kruszonką.
- Pieczemy około 45- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
- Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. W miom przypadku jest lukier, ponieważ bardzo lubimy dość mocno słodko, ale to już wg. uznania. Smacznego.
