Niezwykle pyszna sałatka kebabowa. Sałatka ta jest hitem na imprezowym stole. Idealnie dobrane warzywa dają jej niepowtarzalny smak. Jest smaczna, treściwa i kolorowa. Sałatka kebabowa jest podobna do sałatki gyros, ale jednak się różni. Wypróbujcie sami.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- kilka liści sałaty lodowej
- 1 zielony ogórek
- 1 papryka czerwona
- 2 średnie dojrzałe pomidory
- pół średniej czerwonej cebuli
- 7 łyżek kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki przyprawy kebab-gyros
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:
- 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 3 czubate łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek
- sół i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Filety z kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Posypujemy przyprawą, polewamy olejem. Mieszamy całość i odkładamy na około 30 minut. Najlepiej do lodówki.
- W między czasie przygotowujemy warzywa. Sałatę lodową urywamy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w małe paseczki. Ogórka kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Pomidory kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Następnie zamarynowane mięso smażymy na oleju, aż nie będzie surowe w środku. Pod koniec patelnię przykrywamy i jeszcze mięso dusimy. Wówczas nie będzie twarde, tylko fajnie mięciutkie i soczyste.
- Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy.
- Na większym talerzu układamy wszystkie składniki na sałatkę, począwszy od sałaty lodowej. Wierzch sałatki polewamy przygotowanym sosem. Smacznego.