Menu Zamknij

Sałatka kebabowa

Niezwykle pyszna sałatka kebabowa. Sałatka ta jest hitem na imprezowym stole. Idealnie dobrane warzywa dają jej niepowtarzalny smak. Jest smaczna, treściwa i kolorowa. Sałatka kebabowa jest podobna do sałatki gyros, ale jednak się różni. Wypróbujcie sami.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1 zielony ogórek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 średnie dojrzałe pomidory
  • pół średniej czerwonej cebuli
  • 7 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki przyprawy kebab-gyros
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego

SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:

  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek
  • sół i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Filety z kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Posypujemy przyprawą, polewamy olejem. Mieszamy całość i odkładamy na około 30 minut. Najlepiej do lodówki.
  2. W między czasie przygotowujemy warzywa. Sałatę lodową urywamy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w małe paseczki. Ogórka kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Pomidory kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  3. Następnie zamarynowane mięso smażymy na oleju, aż nie będzie surowe w środku. Pod koniec patelnię przykrywamy i jeszcze mięso dusimy. Wówczas nie będzie twarde, tylko fajnie mięciutkie i soczyste.
  4. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy.
  5. Na większym talerzu układamy wszystkie składniki na sałatkę, począwszy od sałaty lodowej. Wierzch sałatki polewamy przygotowanym sosem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *