Menu Zamknij

Domowe zapiekanki na chlebie i bułeczkach

Zapiekanki na chlebie i bułeczkach – to kanapki na zwykłym pieczywie z serem i pieczarkami oraz z dowolnymi dodatkami. Niby zwykły zapiekany chleb, a na ciepło smakuje wyśmienicie. Na pewno sprawdzi się jako kolacja na ciepło. Moje córki je uwielbiają 🙂

Składniki

  • 3 – 4 bułeczki pszenne lub 5 kromek chleba
  • 300 g pieczarek
  • 200 g sera
  • 2 sztuki cebuli
  • sól, pieprz
  • ketchup
  • olej
  • ulubiona wędlina (ale niekoniecznie)

Wykonanie

  1. Cebulę pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na oleju.
  2. Pieczarki zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i usmażyć do momentu odparowania wody.
  3. Bułki przekrojone na pół i kromki chleba delikatnie posmarować masłem lub delmą.
  4. Na każdej kromce ułozyć pieczarki z cebulą i posypać tartym serem.
  5. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut.
  6. Upieczone bułeczki i kromki polać ketchupem lub ulubionym sosem. Smacznego!

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *