Naleśniki – dla oka i dla poniebienia 😉
Składniki
(wychodzi ok. 10-12 naleśników)
-
2 jajka
-
1 szklanka wody gazowanej (zapewni naleśnikom puszystość)
-
1 szklanka mleka
-
15-20 dag mąki
-
sól
-
masło i olej do smażenia
- dżem truskawkowy lub wiśniowy
Sposób przygotowania:
-
Mleko połącz z wodą.
-
Jajka roztrzep trzepaczką. Dodawaj po trochu raz mąkę, raz mleko z wodą. na przemian po trochu, stale energicznie mieszając, mąkę i mleko z wodą. Dodaj szczyptę soli.
- Nagrzej patelnię. Rozgrzej masło i olej. Smaż cienkie naleśniki. Odwracaj, gdy ciasto się zetnie.
- Układaj usmażone naleśniki na talerzu.
- Wysmaruj naleśnik dżemem, złóż na pół. Udekoruj u góry bitą śmietaną i truskawkami.