Duszony schab z pieczarkami – miękkie i dobrze uduszone mięso. Ulubione danie mojej rodziny. Szybki i prosty obiad, który pysznie smakuje i pięknie prezentuje się na talerzach. Mam nadzieję, że i Wam spodoba się mój przepis 🙂
Składniki:
- 0,5 kg schabu wieprzowego
- 300 g pieczarek
- cebula
- 150 ml śmietany kwaśnej 18%
- 1 kostka bulionu
- pieprz,sól,słodka czerwona papryka
- płaska łyżka majeranku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Wykonanie:
Schab kroimy w grubsze plastry. Z obu stron solimy,pieprzymy i prószymy papryką.Kawałki mięsa pieczemy na oleju,aż się zrumienią.Podpieczone na chwilę zdejmujemy z ognia .Cebulkę siekamy ,pieczarki kroimy w plastry.Na tłuszczu ze smażenia mięsa dusimy pieczarki z cebulką.Po tym czasie dodajemy z powrotem podsmażone mięso,liście laurowe,majeranek i ziele angielskie.Całość podlewamy bulionem rozprowadzonym w ciepłej wodzie i dusimy na mniejszym ogniu do miękkości.Sos zagęszczamy mąka rozprowadzoną w zimnej wodzie .Na koniec śmietanę zahartować z 4 łyżkami sosu i wlać do mięsa z pieczarkami.
Jak dlugo I w jakiej temperaturze piec cielecine?