Menu Zamknij

Kotlety schabowe po chłopsku

Kotlety schabowe po chłopsku uwielbia moja rodzinka. To prosty i dość szybki przepis. Schabowy inaczej a zarazem smaczny i efektowny.

Kotlety schabowe po chłopsku -składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 1 jajko
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 ogórek konserwowy  lub kiszony
  • 1 mała cebula
  • 8 plasterków boczku parzonego
  • sól ,pieprz, papryka słodka mielona
  • smalec wieprzowy ( ew. olej rzepakowy)
Przepis na kotlety schabowe po chłopsku:
  1. Schab umyć ,osuszyć. Jeżeli schab mamy w kawałku należy go pokroić na plastry ok 1-1,5 cm. Każdy kawałek włożyć do woreczka i rozbić na dość cienkie plastry ,lecz uważać ,aby nie podziurawić mięsa.
  2. Każdy kawałek doprawić solą ,pieprzem i czerwoną papryką.
  3. W miseczce rozkłócić jajko
  4. Następnie każdy kawałek obtaczamy w mące  potem w jajku a na koniec w tartej bułce.
  5. Na patelni rozgrzać porządnie tłuszcz .Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
  6. Kotlety zdjąć z patelni.
  7. Cebulkę i ogórka kroimy w kosteczkę
  8. Na osobnej patelni usmażyć na małym płomieniu plasterki boczku, aby się zarumieniły. usmażony boczek układamy na kotletach.
  9. Na patelni w  której smażyliśmy boczek zeszklić cebulkę pokrojoną w kosteczkę .Do cebulki dodać ogórki i smażyć jeszcze chwileczkę .Farsz (cebulka i ogórki ) nakładamy na boczek.
  10. Takie kotleciki podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *