Kotlety schabowe po chłopsku uwielbia moja rodzinka. To prosty i dość szybki przepis. Schabowy inaczej a zarazem smaczny i efektowny.
Kotlety schabowe po chłopsku -składniki:
- 4 plastry schabu bez kości
- 1 jajko
- mąka pszenna do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- 1 ogórek konserwowy lub kiszony
- 1 mała cebula
- 8 plasterków boczku parzonego
- sól ,pieprz, papryka słodka mielona
- smalec wieprzowy ( ew. olej rzepakowy)
Przepis na kotlety schabowe po chłopsku:
- Schab umyć ,osuszyć. Jeżeli schab mamy w kawałku należy go pokroić na plastry ok 1-1,5 cm. Każdy kawałek włożyć do woreczka i rozbić na dość cienkie plastry ,lecz uważać ,aby nie podziurawić mięsa.
- Każdy kawałek doprawić solą ,pieprzem i czerwoną papryką.
- W miseczce rozkłócić jajko
- Następnie każdy kawałek obtaczamy w mące potem w jajku a na koniec w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać porządnie tłuszcz .Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
- Kotlety zdjąć z patelni.
- Cebulkę i ogórka kroimy w kosteczkę
- Na osobnej patelni usmażyć na małym płomieniu plasterki boczku, aby się zarumieniły. usmażony boczek układamy na kotletach.
- Na patelni w której smażyliśmy boczek zeszklić cebulkę pokrojoną w kosteczkę .Do cebulki dodać ogórki i smażyć jeszcze chwileczkę .Farsz (cebulka i ogórki ) nakładamy na boczek.
- Takie kotleciki podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Smacznego.