Menu Zamknij

Sernik gotowany w 20 minut

Sernik gotowany ,bardzo smaczny. Ekspresowy ,łatwy w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Gdy brakuje nam czasu , ten sernik gotowany sprawdza się idealnie. Jest delikatny ,a po schłodzeniu przypomina posmak lodów.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu minimum 3 krotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka roz. M
  • 200 gr. masła  (co najmniej 82% tłuszczu)
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 1 op. cukru  waniliowego
  • 200 ml mleka( do wymieszania z proszkiem budyniowym)
  • ok. 350 g herbatników (ja dałam Petit Beurre)
Składniki na polewę:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej (200g )
  • 100ml śmietanki kremówki 30%lub 36%
Przepis na sernik gotowany:
  1. W dużym garnku (co najmniej 2,5 litra) rozpuścić masło na małym płomieniu . Dodać cukier waniliowy i cukier zwykły . Dokładnie wymieszać. Następnie ciągle gotując na małym ogniu dodać zmielony twaróg
  2. oraz jajka dość energicznie mieszając ,aby nie było grudek.(można przez chwilę zmiksować mikserem).
  3. Budynie wymieszać w 200ml mleka na jednolitą masę .Dodać do gorącej masy serowej i jeszcze raz energicznie wymieszać .Ciągle gotować  ,aż masa zacznie bulgotać i  zgęstnieje.
  4. Blachę o wymiarach 20cm x 27 wyłożyć dno folią spożywczą ,nałożyć jedną warstwę herbatników na spodzie . Wylać połowę gorącej masy sernikowej ,nałożyć kolejną warstwę herbatników ,a następnie wylać pozostałą masę sernikową .Na samym wierzchu ułożyć ostatnią warstwę herbatników.
  5. w małym garnku podgrzać 100ml śmietanki ,wrzucić połamaną na kawałki czekoladę .Mieszać tak długo ,aż powstanie jednolita masa .
  6. Ciepłą polewę wylać na wierzch herbatników i wyrównać łyżeczką.
  7. Sernik schłodzić przez kilka godzin .(najlepiej na całą noc ,aby masa mocno stężała.
  8. Jeżeli mamy twaróg z wiaderka i często na wierzchu jest woda ,,należy ja zlać. Smacznego.



inspiracja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *