Sernik gotowany ,bardzo smaczny. Ekspresowy ,łatwy w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Gdy brakuje nam czasu , ten sernik gotowany sprawdza się idealnie. Jest delikatny ,a po schłodzeniu przypomina posmak lodów.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu minimum 3 krotnie mielonego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka roz. M
- 200 gr. masła (co najmniej 82% tłuszczu)
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200 ml mleka( do wymieszania z proszkiem budyniowym)
- ok. 350 g herbatników (ja dałam Petit Beurre)
Składniki na polewę:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej (200g )
- 100ml śmietanki kremówki 30%lub 36%
Przepis na sernik gotowany:
- W dużym garnku (co najmniej 2,5 litra) rozpuścić masło na małym płomieniu . Dodać cukier waniliowy i cukier zwykły . Dokładnie wymieszać. Następnie ciągle gotując na małym ogniu dodać zmielony twaróg
- oraz jajka dość energicznie mieszając ,aby nie było grudek.(można przez chwilę zmiksować mikserem).
- Budynie wymieszać w 200ml mleka na jednolitą masę .Dodać do gorącej masy serowej i jeszcze raz energicznie wymieszać .Ciągle gotować ,aż masa zacznie bulgotać i zgęstnieje.
- Blachę o wymiarach 20cm x 27 wyłożyć dno folią spożywczą ,nałożyć jedną warstwę herbatników na spodzie . Wylać połowę gorącej masy sernikowej ,nałożyć kolejną warstwę herbatników ,a następnie wylać pozostałą masę sernikową .Na samym wierzchu ułożyć ostatnią warstwę herbatników.
- w małym garnku podgrzać 100ml śmietanki ,wrzucić połamaną na kawałki czekoladę .Mieszać tak długo ,aż powstanie jednolita masa .
- Ciepłą polewę wylać na wierzch herbatników i wyrównać łyżeczką.
- Sernik schłodzić przez kilka godzin .(najlepiej na całą noc ,aby masa mocno stężała.
- Jeżeli mamy twaróg z wiaderka i często na wierzchu jest woda ,,należy ja zlać. Smacznego.