Menu Zamknij

Śledzie z pieczarkami

Sledzie  z pieczarkami i cebulką w sosie pomidorowym to pyszne i proste danie na świąteczny stół i domowe imprezy. Jest świetną przekąską dla smakoszy śledzi . Serdecznie zachęcam ,bo są bardzo smaczne.

Śledzie z pieczarkami-składniki :

  • 4 płaty śledziowe ala matias w oleju
  • 250 g pieczarek
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska papryki słodkiej mielonej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz mielony do smaku
 
 



Śledzie z pieczarkami-przepis:

 
  1.  Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku. W zależności jak kto lubi mniej lub więcej słone ,to można przyśpieszyć moczenie przez wymianę wody lub mleka co jakiś czas .Po każdym moczeniu można spróbować, czy takie nam odpowiadają.
  2. Wymoczone płaty osuszyć ręcznikiem papierowym .Pokroić śledzie na mniejsze kawałki ok 2 cm.
  3. Cebulę przekroić na połowę a  następnie na niezbyt grube piórka.
  4. Pieczarki pokroić w  plasterki .i na ok .3 mm.
  5. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebulkę do lekkiego zeszklenia. Doprawić solą i pieprzem Następnie do cebulki dorzucamy pokrojone pieczarki i smażymy tak długo ,aż odparuje nadmiar wody co jakiś czas mieszając.
  6. Dodać 3 czubate łyżki koncentratu ,paprykę słodką ,cukier i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić ok 1 minutę. Można na koniec jeszcze doprawić smak solą ,pieprzem ,cukrem lub cytryną  wg uznania.
  7. Ostudzony farsz przełożyć do śledzi .Wymieszać.
  8. Całość włożyć do pojemnika .Zamknąć pudełko  i wstawić do lodówki na parę godzin, aby smaki się przegryzły. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *