Sledzie z pieczarkami i cebulką w sosie pomidorowym to pyszne i proste danie na świąteczny stół i domowe imprezy. Jest świetną przekąską dla smakoszy śledzi . Serdecznie zachęcam ,bo są bardzo smaczne.
Śledzie z pieczarkami-składniki :
- 4 płaty śledziowe ala matias w oleju
- 250 g pieczarek
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska papryki słodkiej mielonej
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz mielony do smaku
Śledzie z pieczarkami-przepis:
- Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku. W zależności jak kto lubi mniej lub więcej słone ,to można przyśpieszyć moczenie przez wymianę wody lub mleka co jakiś czas .Po każdym moczeniu można spróbować, czy takie nam odpowiadają.
- Wymoczone płaty osuszyć ręcznikiem papierowym .Pokroić śledzie na mniejsze kawałki ok 2 cm.
- Cebulę przekroić na połowę a następnie na niezbyt grube piórka.
- Pieczarki pokroić w plasterki .i na ok .3 mm.
- Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebulkę do lekkiego zeszklenia. Doprawić solą i pieprzem Następnie do cebulki dorzucamy pokrojone pieczarki i smażymy tak długo ,aż odparuje nadmiar wody co jakiś czas mieszając.
- Dodać 3 czubate łyżki koncentratu ,paprykę słodką ,cukier i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić ok 1 minutę. Można na koniec jeszcze doprawić smak solą ,pieprzem ,cukrem lub cytryną wg uznania.
- Ostudzony farsz przełożyć do śledzi .Wymieszać.
- Całość włożyć do pojemnika .Zamknąć pudełko i wstawić do lodówki na parę godzin, aby smaki się przegryzły. Smacznego.