Menu Zamknij

Pleśniak tradycyjny

Smaczny, tradycyjny domowy pleśniak. Super ciasto na kruchym spodzie , bogate w kolorowe pyszne warstwy. Nazwa tego ciasta nie jest wdzięczna, ale smakiem zaskakuje. To moje ulubione ciasto z mojego dzieciństwa. Podstawowe produkty zawsze w domu były, a i owoce też z naszego ogródka działkowego. Chrupiące, kruche ciasto z dżemem porzeczkowym, truskawkowym, śliwkowym lub innym i lekką pianką zasmakuje każdemu. Ba!! i jest bardzo proste w przygotowaniu. Dodatek do ciasta owoców słodko- kwaśnych sprawia idealnie wymarzony smak. Zaletą ciasta jest długa świeżość. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

Pleśniak tradycyjny – składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła-200 g
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek średnich
  • 2 łyżki cukru do ciasta kruchego i pół szklanki cukru do bezy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
  • słoik dżemu owocowego (ja dałam powidła śliwkowe, dałam 2 słoiki , ale to już wg uznania.)
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • ja użyłam blaszki okrągłej o średnicy 24 cm
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej lub sypkiego budyniu śmietankowego

Pleśniak tradycyjny- sposób wykonania

  1. Zimne masło siekamy w misce. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 2 łyżki cukru, szczyptę soli, 5 żółtek i kwaśną śmietanę. Dość szybko zagniatamy ciasto.
  2. Białka odkładamy na bezę.
  3. Zagniecione ciasto. podzielić na 3 części. Jedną trochę większą i 2 mniejsze.
  4. Do jednej mniejszej części dodać 2 łyżki kakao i chwilę wyrobić, aż ciasto stanie się jednolite. Każdą część ciasta (czyli 3 kawałki -2 jasne i jedna z kakao)
  5. Zawijamy każdą część ciasta osobno w woreczek i wkładamy do zamrażalnika.
  6. Po chwili wyciągam 1 małą część jasnego ciasta. Wylepiam nim spód blaszki i podpiekam go 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
  7. Na podpieczonym cieście rozsmarowujemy dżem lub inne konfitury
  8. Następnie wyjmujemy kakaowe ciasto. ścieramy je na dużych oczkach i posypujemy konfiturę.
  9. Z białek robimy bezę. Białka umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Po chwili dodajemy cukier łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania masa będzie gładka i gęsta. Wtedy dodajemy mączkę ziemniaczaną lub 2 łyżki sypkiego budyniu śmietankowego i jeszcze chwilę miksujemy.
  10. Pianę delikatnie rozkładamy na cieście.
  11. Wyciągamy ostatnią jasną kulę i ścieramy ją na grubych oczkach. Posypujemy nim bezę.
  12. Nagrzewamy piekarnik do 175 st.C. Wkładamy ciasto na środkową półkę i pieczemy około 40 minut.
  13. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika około 1 godzinę, aby beza nie opadła. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *