Smaczny, tradycyjny domowy pleśniak. Super ciasto na kruchym spodzie , bogate w kolorowe pyszne warstwy. Nazwa tego ciasta nie jest wdzięczna, ale smakiem zaskakuje. To moje ulubione ciasto z mojego dzieciństwa. Podstawowe produkty zawsze w domu były, a i owoce też z naszego ogródka działkowego. Chrupiące, kruche ciasto z dżemem porzeczkowym, truskawkowym, śliwkowym lub innym i lekką pianką zasmakuje każdemu. Ba!! i jest bardzo proste w przygotowaniu. Dodatek do ciasta owoców słodko- kwaśnych sprawia idealnie wymarzony smak. Zaletą ciasta jest długa świeżość. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.
Pleśniak tradycyjny – składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła-200 g
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek średnich
- 2 łyżki cukru do ciasta kruchego i pół szklanki cukru do bezy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
- słoik dżemu owocowego (ja dałam powidła śliwkowe, dałam 2 słoiki , ale to już wg uznania.)
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- ja użyłam blaszki okrągłej o średnicy 24 cm
- 1 łyżka mączki ziemniaczanej lub sypkiego budyniu śmietankowego
Pleśniak tradycyjny- sposób wykonania
- Zimne masło siekamy w misce. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 2 łyżki cukru, szczyptę soli, 5 żółtek i kwaśną śmietanę. Dość szybko zagniatamy ciasto.
- Białka odkładamy na bezę.
- Zagniecione ciasto. podzielić na 3 części. Jedną trochę większą i 2 mniejsze.
- Do jednej mniejszej części dodać 2 łyżki kakao i chwilę wyrobić, aż ciasto stanie się jednolite. Każdą część ciasta (czyli 3 kawałki -2 jasne i jedna z kakao)
- Zawijamy każdą część ciasta osobno w woreczek i wkładamy do zamrażalnika.
- Po chwili wyciągam 1 małą część jasnego ciasta. Wylepiam nim spód blaszki i podpiekam go 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
- Na podpieczonym cieście rozsmarowujemy dżem lub inne konfitury
- Następnie wyjmujemy kakaowe ciasto. ścieramy je na dużych oczkach i posypujemy konfiturę.
- Z białek robimy bezę. Białka umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Po chwili dodajemy cukier łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania masa będzie gładka i gęsta. Wtedy dodajemy mączkę ziemniaczaną lub 2 łyżki sypkiego budyniu śmietankowego i jeszcze chwilę miksujemy.
- Pianę delikatnie rozkładamy na cieście.
- Wyciągamy ostatnią jasną kulę i ścieramy ją na grubych oczkach. Posypujemy nim bezę.
- Nagrzewamy piekarnik do 175 st.C. Wkładamy ciasto na środkową półkę i pieczemy około 40 minut.
- Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika około 1 godzinę, aby beza nie opadła. Smacznego.