Menu Zamknij

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to pomysł na smaczną i w miarę szybką przekąskę. Swietnie sprawdzi się na każdej uroczystości, domowce jak i na święta i sylwestra. Ladnie się prezentuje i pysznie smakuje. Zapraszam do wypróbowania.

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem – składniki:

Składniki na omlet szpinakowy:

  • 450 gram szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 1 czubata gęstej kwasnej gęstej smietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka masła
  • 4 jajka rozmiar M
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej ( typ 450)
  • sol, pieprz do smaku

Składniki na farsz:

  • 200 gram wędzonego łososia w plastrach
  • 2 opakowania serka kanapkowego typ: Almette,Delikate lub Na Turek 9 ( ja kupiłam 1 serek smietankowy i 1 chrzanowy ), Tez zamiast serka chrzanowego można użyć drugiego śmietankowego i dodać trochę chrzanowego ze słoiczka, lub Można też dodać serek smietankowy ze szczypiorkiem i cebulką.

Przepis na rolade szpinakową:

Przepis na zrobienie placka szpinakowego:

  1. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Rrzyvotowujemy patelnię dodajemy łyżkę masła i topimy na małym palniku. Dokladamy siekamy czosnek i tak podsmażamy cały czas mieszajac około 30 sekund.
  2. Po tym czasie do patelni dokładamy szpinak i smażymy tak długo, aż szpinak się rozmrozi. Smażymy tak długo aż woda odparuje.
  3. Nastepnie dokładamy 1 łyżkę gęstej śmietany, sól i pieprz do smaku.Dalej smazymy około 2 minuty, aż nm masa zgęstnieje. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia. Masa, gdy ostygnie będzie jeszcze bardziej gęsta.
  4. Do ostudzonej juz masy dokładamy przesianą mąkę pszenna i żółtko. Całość mieszamy.
  5. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy ubite białka do szpinaku i delikatnie mieszamy, aż składniki się polączą.
  6. Przygotowujemy blaszkę. Lepiej jest użyć większej blaszki, ponieważ wtedy ładnie się zwija placek szpinakowy. Moja blaszkę wzięłam z piekarnika ( plaska) o wymiarach 30 % 40 cm.
  7. Blaszkę wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy koło 20 – 22 minuty w temp. 175 st. C. Nie wolno tez przesuszyć ciasta, ponieważ może potem pękać.
  8. Gdy placek się upiecze wyciągamy go z piekarnika. Wyjmujemy go z blaszki razem z papierem i zwijamy go w rulon. By fanie odparował kładziemy go na kratce. Studzimy.

Jak zrobić roladę szpinakowo – łososiową:

  1. Dwa serka mieszamy ze sobą. Ostudzony juz omlet ze szpinakiem delikatnie oddzielamy od papieru, ale zostawiamy go na tym papierze. Wierzch placka szpinakowego smarujemy serkami .
  2. Na połowie szerokości placka szpinakowego wykładamy plastry łososia.
  3. Nastepnie tak dość siasno zwijamy roladę. Ponownie zawijamy w papier i przekładamy do lodówki. Chłodzimy, aby łatwiej się później kroiło.
  4. Roladę można ciąć na plastry po około 30 minutach. Kroiłam roladę na plastry o szerokości 1,5 – 2 cm.
  5. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *