Kotleciki gyros to świetny pomysł na rodzinny obiadek. Mięsko w połączeniu z warzywami daje wyjątkowo niepowtarzalny smak. Kotleciki w środku nie są suche. Danie jest proste i dość smaczne. Kotleciki gyros są uwielbiane przez dzieci, ponieważ są kolorowe. Również sprawdzą się jako przekąska na różnych domowych uroczystościach. Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne kotlety z kurczaka to zachęcam do skorzystania z tego przepisu.
Kotleciki gyros składniki:
- jeden podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 średnia papryka czerwona
- jedna mała czerwona cebula
- około 10 cm grubszego pora ( biala część i trochę zielonej)
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 jaja rozmiar M
- 5 lekko czubatych łyżek łyżek bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Kotleciki gyros sposób wykonania:
- Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę o boku około 0,5 cm. Pokrojone piersi przekładamy do miseczki i dodajemy 1 czubatą łyżkę przyprawy gyros. Dokładnie mieszamy.
- Por kroimy na 4 słupki a następnie na plasterki.
- Cebulę drobno siekamy i dodajemy do pora.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do pora i cebuli.
- Czerwoną paprykę oczyszczamy z gniazda i kroimy w kosteczkę o boku około 5 mm. Przekładamy do miseczki z pokrojonymi wcześniej warzywami
- Do warzyw dodajemy pokrojone piersi z kurczaka, jajka i bułkę tartą. Dprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Po tym czasie formujemy małe kotlety. ( z podanych składników wychodzi około 16 szt)
- Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy zfunkcja gora-dół około 30- 35 minut. Kotleciki podajemy z ziemniaczkami lub frytkami. Można również podawać jako przekąskę na imprezce np. z sosem czosnkowym.
- Kotleciki można też smażyć na patelni. Smażymy wtedy dłużej z obu stron na mniejszym płomieniu. Smażone na patelni są bardziej kaloryczne, dlatego robię je w piekarniku. Smacznego.
