Menu Zamknij

Ciasto ze śliwkami, orzechami i czekoladą

Macie ochotę na pyszne ciasto? Dziś mam propozycję na fajne ciasto ze śliwkami. Proste w wykonaniu ,szybkie no i mega smaczne.!!.To smaczne ciasto zaskoczy nie jedno podniebienie. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawusi. Wypróbujcie sami.

Składniki:

  • 500 g śliwek
  • 180 g mąki pszennej
  • 175 g masła
  • 4 jajka rozmiar M
  • 170 g brązowego cukru
  • 160 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g gorzkiej czekolady ( posiekanej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść całych orzechów laskowych prażonych ( bez skórki do posypania ) 20g

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto najlepiej w temp. pokojowej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko.
  2. Śliwki wypestkować i pokroić na 8 kawałków. ( jednak z całości odkładamy 5 sztuk śliwek na potem i kroimy je tylko na połowę.)
  3. Następnie za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą konsystencję.
  4. Do utartej masy dodajemy po kolei po jednym jajku, do chwili połączenia się składników. Do masy również dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami laskowymi. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników.
  5. Do całej masy dodajemy również posiekane na 8 kawałków śliwki i siekaną czekoladę. Mieszamy.
  6. Przygotowujemy formę o średnicy 23 cm i wykładamy spód papierem do pieczenia. Do formy wlewamy ciasto i delikatnie wyrównujemy. Na wierzch układamy wcześniej odłożone śliwki. ( przecięte tylko na połowę).
  7. Również wierzch posypujemy prażonymi orzeszkami laskowymi ( 20 g)
  8. Ciasto pieczemy na średniej półce piekarnika w temp.175st.C przez około 40-50 minut. ( do suchego patyczka) bez termoobiegu.
  9. Upieczone ciasto pozostawiamy na 10 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wykładamy. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *