Menu Zamknij

Paluchy z ciasta francuskiego

Pyszna i szybka przekąska, która każdemu przypadnie do gustu. Paluchy fantastycznie sprawdzą się na imprezowy stół. Również takie paluchy można serwować jako dodatek do zup. Najlepiej smakują zrobione samemu. Serdecznie polecam.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego xxl- 300g
  • 100 g żółtego sera lub inny
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/3 papryki mielonej słodkiej
  • 30 g parmezanu lub innego twardego np. Grana Padano.

Wykonanie:

  1. Paprykę, czosnek i szczyptę soli łączymy ze sobą.
  2. Jajka rozbełtać i dodać przyprawy. Wymieszać.
  3. Ser żółty i parmezan zetrzeć na małych oczkach.
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st.C z funkcją góra – dół ( bez termoobiegu )
  5. Wyciągnąć ciasto francuskie z lodówki. Przekroić wzdłuż na 2 podłużne paski.
  6. Jeden z nich posmarować rozbełtanym jajkiem z przyprawami a także oprószyć startymi serami.
  7. Wierzch przykryć drugim paskiem ciasta francuskiego i przycisnąć.
  8. Całość dzielimy na 14 paseczków. Każdy pasek skręcić 3 razy, tak aby powstała spiralka.
  9. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać paluchy. Wierzch paluchów też posmarować rozbełtanym jajkiem.
  10. Piec około 12- 16 minut, aż się zarumienią.
  11. Studzić na kratce Podawać z sosami np. czosnkowym. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *