Pyszna i szybka przekąska, która każdemu przypadnie do gustu. Paluchy fantastycznie sprawdzą się na imprezowy stół. Również takie paluchy można serwować jako dodatek do zup. Najlepiej smakują zrobione samemu. Serdecznie polecam.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego xxl- 300g
- 100 g żółtego sera lub inny
- 1 jajko rozmiar L
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/3 papryki mielonej słodkiej
- 30 g parmezanu lub innego twardego np. Grana Padano.
Wykonanie:
- Paprykę, czosnek i szczyptę soli łączymy ze sobą.
- Jajka rozbełtać i dodać przyprawy. Wymieszać.
- Ser żółty i parmezan zetrzeć na małych oczkach.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st.C z funkcją góra – dół ( bez termoobiegu )
- Wyciągnąć ciasto francuskie z lodówki. Przekroić wzdłuż na 2 podłużne paski.
- Jeden z nich posmarować rozbełtanym jajkiem z przyprawami a także oprószyć startymi serami.
- Wierzch przykryć drugim paskiem ciasta francuskiego i przycisnąć.
- Całość dzielimy na 14 paseczków. Każdy pasek skręcić 3 razy, tak aby powstała spiralka.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać paluchy. Wierzch paluchów też posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Piec około 12- 16 minut, aż się zarumienią.
- Studzić na kratce Podawać z sosami np. czosnkowym. Smacznego.