Menu Zamknij

Drożdżowe rożki z jabłkiem i cynamonem

Dziś moją propozycją są przepyszne drożdżowe rożki z jabłkiem i cynamonem, które zachwycają smakiem od pierwszego kęska. Fajnie puszyste i wilgotne. Do tego bardzo smaczne nadzienie to prawdziwy raj dla podniebienia . Ja zrobiłam z lukrem, ale również można posypać cukrem pudrem. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 żółtka ( białka będą potrzebne na końcu)
  • 80 g masła ( temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki cukru

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka masła.

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki wody

Drożdżowe rożki – wykonanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn. W tym celu w miseczce rozgniatamy drożdże. Wsypujemy cukier, wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy, aby rozpuściły się drożdże. Wsypujemy 1 łyżkę mąki i ponownie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, pozostałe mleko, 2 żółtka i rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić dłonią lub za pomocą robota z hakami.do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie elastyczne. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia.
  3. Jabłka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, cynamon, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę masła. Prażymy 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, lekko podsypaną mąką. Ciasto krótko wyrabiamy na stolnicy. Wałkujemy ciasto w kształcie kwadratu o grubości około 5mm. Następnie wycinamy kwadraty około 10X 10 cm.
  5. Na każdy kwadrat wykładamy po łyżce farszu. Ciasto lepimy tak, aby wyszedł trójkąt. Przygotowane trójkąty wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 25 minut.
  6. Po tym czasie trójkąty smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
  7. Przygotowujemy lukier. Do miseczki przesiewamy 200 gramów cukru pudru. Następnie dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Następnie dodawać kolejno po łyżce wody. W zależności od konsystencji. Ja z reguły dodaję 3 łyżki wody. Ostudzone trójkąty smarujemy lukrem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *