Dziś moją propozycją są przepyszne drożdżowe rożki z jabłkiem i cynamonem, które zachwycają smakiem od pierwszego kęska. Fajnie puszyste i wilgotne. Do tego bardzo smaczne nadzienie to prawdziwy raj dla podniebienia . Ja zrobiłam z lukrem, ale również można posypać cukrem pudrem. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 2 żółtka ( białka będą potrzebne na końcu)
- 80 g masła ( temperatura pokojowa)
- 2 łyżki cukru
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżeczka masła.
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki wody
Drożdżowe rożki – wykonanie:
- Przygotowujemy rozczyn. W tym celu w miseczce rozgniatamy drożdże. Wsypujemy cukier, wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy, aby rozpuściły się drożdże. Wsypujemy 1 łyżkę mąki i ponownie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, pozostałe mleko, 2 żółtka i rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić dłonią lub za pomocą robota z hakami.do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie elastyczne. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Jabłka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, cynamon, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę masła. Prażymy 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, lekko podsypaną mąką. Ciasto krótko wyrabiamy na stolnicy. Wałkujemy ciasto w kształcie kwadratu o grubości około 5mm. Następnie wycinamy kwadraty około 10X 10 cm.
- Na każdy kwadrat wykładamy po łyżce farszu. Ciasto lepimy tak, aby wyszedł trójkąt. Przygotowane trójkąty wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 25 minut.
- Po tym czasie trójkąty smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
- Przygotowujemy lukier. Do miseczki przesiewamy 200 gramów cukru pudru. Następnie dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Następnie dodawać kolejno po łyżce wody. W zależności od konsystencji. Ja z reguły dodaję 3 łyżki wody. Ostudzone trójkąty smarujemy lukrem. Smacznego.