Dzielę się z Wami bardzo smacznym przepisem na obiad jednogarnkowy, który na pewno zasmakuje całej rodzince. Jest to gulasz trochę w innej wersji, a mianowicie z dodatkiem fasolki szparagowej. Danie to jest idealnym pomysłem na obiadek, ale i nie tylko. Podajemy z ziemniaczkami, kasza , ryżem a nawet z pieczywem. W sezonie można użyć świeżej fasolki a poza sezonem konserwowej. Wyprobujcie sami.
SKŁADNIKI:
- około 1,2 kg. łopatki lub szynki wieprzowej
- około 800 g żółtej fasolki szparagowej
- ookoło 500 g kielbasy ( u mnie Śląska)
- 1 średnia marchewką
- 1 średnia cukinia
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 700 g passaty pomidorowej
- 250 ml wody ( do gotowania fasolki)
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- natka pietruszki
- 150 ml gorącej wody
- sól i pieprz do smaku
PRZEPIS:
- Mięso kroimy w kostkę o boku około 2 cm. Doprawiamy majerankiem, tymiankiem, papryką słodką, solą i mielonym czarnym pieprzem.
- Kiełbasę kroimy w półplasterki.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Czisnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy.
- Marchewkę również kroimy w półplasterki lub kostkę.
- W papryce usuwamy gniazda i kroimy w kostkę.
- Cukinię kroimy w półplasterki.
- W fasolce odcinamy końce i kroimy ją na mniejsze kawałki.
- Do garnka przekładamy fasolkę, zalewamy około 250 ml wody ( 1 szklanka) i gotujemy ją około 7 minut . ( uważać, aby jej nie rozgotować). Po ugotowaniu odcedzić.
- Na dużej patelni podsmażamy kawałki mięsa. Podsmażone przekładamy do garnka,
- Na tej samej patelni podsmażamy kiełbasę i tez przekładamy do garnka.
- Następnie podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Mozna wlac trochę oleju. Dodajemy na patelnię czosnek, cukinię, marchewkę i pokrojoną paprykę. Smażymy kilka minut.
- Nastepnie podsmażone warzywa dokładamy do garnka z mięsem.
- Wlewamy pomidorową passatę, koncentrat pomidorowy i 150 ml. wody. Całosć doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy około 45 minut. ( do miękkości mięsa). Na koniec dodajemy odgtowaną fasolę i jeszcze gotujemy około 5-10 minut. Trzeba sprawdzić miękkość mięsa i w razie potrzeby dużej gotować bez pokrywki do odparowania sosu. Na koniec posypujemy siekaną pietruszką. Smacznego.
SKŁADNIKI:
