Menu Zamknij

Gulasz z fasolką szparagowa

Dzielę się z Wami bardzo smacznym przepisem na obiad jednogarnkowy, który na pewno zasmakuje całej rodzince. Jest to gulasz trochę w innej wersji, a mianowicie z dodatkiem fasolki szparagowej. Danie to jest idealnym pomysłem na obiadek, ale i nie tylko. Podajemy z ziemniaczkami, kasza , ryżem a nawet z pieczywem. W sezonie można użyć świeżej fasolki a poza sezonem konserwowej. Wyprobujcie sami.

SKŁADNIKI:

  • około 1,2 kg. łopatki lub szynki wieprzowej
  • około 800 g żółtej fasolki szparagowej
  • ookoło 500 g kielbasy ( u mnie Śląska)
  • 1 średnia marchewką
  • 1 średnia cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 250 ml wody ( do gotowania fasolki)
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • natka pietruszki
  • 150 ml gorącej wody
  • sól i pieprz do smaku

PRZEPIS:

  1. Mięso kroimy w kostkę o boku około 2 cm. Doprawiamy majerankiem, tymiankiem, papryką słodką, solą i mielonym czarnym pieprzem.
  2. Kiełbasę kroimy w półplasterki.
  3. Cebulę kroimy w kostkę.
  4. Czisnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy.
  5. Marchewkę również kroimy w półplasterki lub kostkę.
  6. W papryce usuwamy gniazda i kroimy w kostkę.
  7. Cukinię kroimy w półplasterki.
  8. W fasolce odcinamy końce i kroimy ją na mniejsze kawałki.
  9. Do garnka przekładamy fasolkę, zalewamy około 250 ml wody ( 1 szklanka) i gotujemy ją około 7 minut . ( uważać, aby jej nie rozgotować). Po ugotowaniu odcedzić.
  10. Na dużej patelni podsmażamy kawałki mięsa. Podsmażone przekładamy do garnka,
  11. Na tej samej patelni podsmażamy kiełbasę i tez przekładamy do garnka.
  12. Następnie podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Mozna wlac trochę oleju. Dodajemy na patelnię czosnek, cukinię, marchewkę i pokrojoną paprykę. Smażymy kilka minut.
  13. Nastepnie podsmażone warzywa dokładamy do garnka z mięsem.
  14. Wlewamy pomidorową passatę, koncentrat pomidorowy i 150 ml. wody. Całosć doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy około 45 minut. ( do miękkości mięsa). Na koniec dodajemy odgtowaną fasolę i jeszcze gotujemy około 5-10 minut. Trzeba sprawdzić miękkość mięsa i w razie potrzeby dużej gotować bez pokrywki do odparowania sosu. Na koniec posypujemy siekaną pietruszką. Smacznego.

SKŁADNIKI:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *