Menu Zamknij

Ciasto Hukzulka

Ciasto Hukzulka  to pyszne ciasto z dżemem owocowym na kruchym cieście z bezą i kremem kajmakowym. Smakołyk ten najbardziej przypomina Panią Walewską (pychotka).Różni się tym ,że do kremu zamiast budyniu dodaje się masę kajmakową. Różnica jest również w bezie ,która ma niepowtarzalny smak poprzez dodanie kisielu. Polecam na rożnego rodzaju imprezki jak i na święta.

Składniki na ciasto kruche:

  • 6 żółtek
  • 3i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 czubate gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 kisiel ( smak pasujący do dżemu, u mnie wiśniowy)
  • 1 szklanka cukru

Składniki na krem:

  • 1 puszka masy krówkowej
  • 200 g miękkiego masła
Dodatkowe składniki:
  • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki (koniecznie 100%owoców)
  • 6 garści posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka ze śmietaną ,pokrojone w kosteczki masło i zagnieść na jednolitą masę. Całość podzielić na 2 równe części,(a od każdej z nich odciąć ok. 1/ 5 ciasta. Odjęte ciasto zlepić w jedną kulkę i schować do zamrażalki Większe części rozwałkować i włożyć do dwóch blaszek o jednakowych rozmiarach( 23 cm x 33cm ) wyścielonych papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.
  2. Białka jajek ubić z odrobiną soli na wysokich obrotach dodając stopniowo cukier ,aż masa będzie w miarę gęsta .Na koniec ubijania wsypać kisiel i miksować ok. 2 minuty.
  3. Orzechy posiekać na mniejsze
  4. Wyjąć blaszki z lodówki .Na każdej z blaszek rozsmarować dżem z porzeczek i posypać orzechami.Po połowie wyłożyć na orzechy ubitą pianę .Na sam wierzch obu ciast zetrzeć na tarce ciasto ,które odjęliśmy do zamrażalki.
  5. Nagrzać piekarnik do 180 st.C i piec z termobiegiem ok.30 minut.
  6. Po upieczeniu oba ciasta pozostawić do ostudzenia.
  7. Następnie przygotować krem. Miękkie masło ubić na puszystą masę .Dodawać kolejno po 1 łyżce kajmaku.Miksować tylko do połączenia składników.
  8. Na jednym blacie ciasta rozsmarować krem kajmakowy i przykrywamy drugim ciastem.
  9. Złożone ciasto przykryć folią lub sreberkiem i wstawić do lodówki.
  10. Najlepiej smakuje drugiego dnia. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *