Menu Zamknij

Pieczarki faszerowane szynką i serem

Zapiekane, nadziewane pieczarki to niezwykle prosta i pyszna przekąska na każdą okazję. Zawiera niewiele składników, co jest jej ogromną zaletą. Tak jak szybko się je robi ,tak również szybko znikają z talerza. Pięknie komponują się również na świątecznym stole. Polecam.
 
 
Składniki:
  • 10 pieczarek
  • 2 cebulki 
  • 15 dag sera 
  • 15 dag szynki 
  • olej do smażenia
  • sól ,pieprz do smaku
 
Pieczarki delikatnie umyć, osuszyć.Odrywamy nóżki. Na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Gdy się trochę zeszkli, dodajemy drobno pokrojone nóżki, które wcześniej wycięliśmy.Szynkę kroimy w drobne kosteczki i również dodajemy do farszu,Całość solimy i pieprzymy do smaku. Kapelusze lekko solimy. Dobrze podsmażony farsz nakładamy łyżeczką do środka pieczarek. Na koniec ścieramy ser i posypujemy wierzch. Blaszkę wykładamy papierem ,układamy pieczarki i pieczemy w piekarniku nagrzanym 190st przez około 25 minut.Smacznego.
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *