Menu Zamknij

Fasolka po Bretońsku wg przepisu mojej mamy

 Polecam Wam smaczną fasolkę po bretońsku którą od lat robię a przepis jest bardzo prosty! 
 


Składniki:

  • 400 g fasoli typu ” Jaś”
  • 250 g kiełbasy
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • liść laurowy 

Przygotowanie:
Fasolę zamoczyć w garnku z wodą i najlepiej odstawić na całą noc do zamoczenia. Następnego dnia zalać fasolę jednym litrem świeżej wody w garnku. Doprawić małą łyżeczką soli do smaku, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować aż zmięknie przez około 1,5 h. Boczek pokroić w większą kostkę, podsmażyć aż się zrumieni i dodać do fasoli. Potem tak samo kroimy w kostkę kiełbasę wraz z pokrojoną cebulą i również rumienimy. Na koniec dodajemy starty czosnek. Tak podsmażone przykładamy do garnka z fasolą i gotujemy razem jeszcze 15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat wraz z pomidorami z puszki. Doprawiamy majerankiem, zmielonym pieprzem. W razie konieczności doprawiamy solą. Następnie gotować 10 minut. Smacznego!

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *