Składniki;
- 1 pierś z kurczaka ,2 udka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- groszek konserwowy
- 1 jajko
- 3 ziarenka ziela ang.
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka pieprzu
- odrobinę pietruszki do dekoracji
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki octu
Wykonanie;
- Mięso myjemy.Wkładamy do garnka ,zalewamy wodą tak aby było przykryte.Dodajemy por ,marchewkę i pietruszkę przekrojoną na pół,oraz ziele ,pieprz .liście laurowe i kostkę rosołową Solimy,ale tylko troszkę,ponieważ kostka rosołowa jest dość słona.Wywar gotujemy na małym ogniu ok. 2 godz.Po tym czasie mięso wyjmujemy,kroimy w kostkę.Wywar przecedzamy.Dodajemy żelatynę (na 1 litr wywaru ok 6 łyżeczek),na koniec wlewamy ocet ,chwilę gotując.Do miseczek wkładamy na dno trochę pietruszki,troszkę groszku ,,plaster jajka ,parę kostek marchwi , pietruszki i pokrojone w kawałki mięso (tak 3/4 miseczki) .Resztę zalewamy wywarem z żelatyną.Ostudzone wstawiamy do lodówki ,w celu stężenia.
nie solimy?
sztuczna kostka rosołowa do prawdziwego rosołu??? toz to profanacja.
Polecam posolić wywar
Ośmielę się wtrącić, ale 2 godziny to mięso wołowe się prawie ugotuje, a kurczak, to ok godziny to max. Też nie daję kostek rosołowych, jak już to jakąś dobrą jarzynkę, a jak jest dużo warzyw to nie potrzeba psuć smaku jakąś pastą w kostce.
A ja ośmielę się dodać, że rosołu godzinę się nie gotuje, tak więc wywar gotowany godzinę (obojętnie czy z wołowiny, czy z drobiu) to żaden wywar. Jest taka zasada, że minimum 2-3h i to na małym ogniu. Pozdrawiam.