Dzisiaj zapraszam na smaczną zupkę sezonową z dyni. Bardzo delikatna i kremowa. Smak tej zupki jest niepowtarzalny. Pyszna i rozgrzewająca, podawana najczęściej z uprażonymi pestkami. Przygotowanie tej zupki jest bardzo proste, dlatego zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
zupa z dyni – składniki:
- 1 dynia około 2 kg
- 6 skrzydełek ( zamiast skrzydełek można też użyć bulionu warzywnego )
- 2 ząbki czosnku
- 1 większa cebula
- 1 mała pietruszka
- 3 marchwie
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 1,2 litra wody
- 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego
zupa z dyni – sposób przygotowania:
- Do większego garnka włożyłam mięso i zalałam wodą (1,2 litra ). Dodałam liście laurowe i ziele angielskie. Gotowałam wywar około 1 godzinę pod przykryciem. Następnie wyjęłam skrzydełka i przyprawy.
- Marchewkę i pietruszkę pokroiłam w półplasterki. Cebulkę drobno posiekałam. Czosnek też drobniutko posiekałam.
- Obrałam dynię i pokroiłam na 4 części. Następnie z każdego kawałka wyłupałam włókna i pestki.
- Przygotowałam dużą patelnię na której zeszkliłam cebulkę, a następnie dodałam czosnek i smażyłam jeszcze około pół minuty. Po tym czasie dodałam na patelnię warzywa : marchew, pietruszka oraz dynia. Dodałam pieprz, sól i kurkumę do smaku. Wymieszałam wszystko i smażyłam około 15 minut. Pilnowałam ,aby się nie przypaliły. Co jakiś czas mieszałam.
- Usmażone warzywa przełożyłam do wywaru. Do patelni ,na której smażyłam warzywa dolałam trochę wody i przelałam do wywaru. gotowałam zupkę około 30 minut. Po tym czasie zmiksowałam zupkę na jednolitą masę za pomocą blendera.Dodałam sok z cytryny i śmietankę kremówkę i wymieszałam. jeżeli ktoś nie chce dodać śmietanki kremówki i cytryny to też można użyć gęstej kwaśnej śmietany. Na koniec można jeszcze doprawić solą. Potem na suchej patelni uprażyłam pestki dyni. Do zupki w talerzu można dodać jeszcze śmietanki i pestki dyni. Smacznego.